Znamo li privući turiste?

29.02.2016. 08:16 / Izvor: Federalna.ba
Znamo li privući turiste?

Na olimpijskim planinama snijeg je gotovo jedini sadržaj koji, ako ga ima, nude turistima. Zbog nedovoljnih padavina i visokih temperatura oko 500 gostiju, pretežno iz susjednih zemalja, u proteklom mjesecu otkazalo je dolazak.

Na olimpijskim planinama zbog globalnih klimatskih promjena proglasili su elementarnu nepogodu. Na prirodu ne možemo utjecati, ali šta je sa drugim sadržajima i obogaćivanjem sezone tokom cijele godine, neovisno o vremenskim prilikama? I ono što imamo - ne znamo iskoristiti.

Zaposleni na održavanju postrojenja ski centra na Bjelašnici kažu ne pamte toplije vrijeme u ovo doba godine. Malobrojni gosti, umjesto skijanja, posjetu planini iskoristili su za panoramski obilazak.

A na olimpijskim planinama snijeg je gotovo jedini sadržaj koji, ako ga ima, nude turistima. Zbog nedovoljnih padavina i visokih temperatura oko 500 gostiju, pretežno iz susjednih zemalja, u proteklom mjesecu otkazalo je dolazak. Šteta će tek biti procijenjena. Amra Kaljić, rukovodilac Sektora marketinga u ZOI-ju 84, kaže kako se ovo može nazvati elementarnom nepogodom.

Vlada KS-a odobrila je izgradnju vertikalnog transporta - šestosjeda, koji bi trebao biti u funkciji do kraja naredne zimske sezone. Za to je potrebno 16 miliona maraka. Investicija će biti isplativa ako bude snijega, a ove godine, zbog klimatskih promjena, bilo ga je samo na evropskim planinama od 1800 metara nadmorske visine.

Zbog februarskih temperatura u plusu i nedostatka snijega rijetki su gosti na Bjelašnici. Većina aranžmana je otkazana, a prihodi od noćenja nisu dovoljni ni za režijske troškove hotelijera i ski centra.

I na Igmanu su slični prizori. Ništa ne ukazuje da je bar zbog datuma zimska sezona trebala biti u jeku.

Majka i dječak iz Katara bili su jedini posjetioci u trenutku dolaska ekipe Federalne TV. To im nije smetalo jer snijeg u njihovoj domovini ne pada. Ovdje su ga, kažu, prvi put vidjeli.

Vremenski uslovi na Igmanu početkom godine više su odgovarali ljubiteljima zimskih sportova. 150 mališana naučilo je skijati.

Aktuelnu zimsku sezonu turistički radnici ocjenju kao propast. Nedostatak snijega nije jedini razlog ovakvo loših rezultata.

"Prošla sezona za turističke radnike bila je nikad bolja - na Bjelašnici je bilo iskorišteno 13% smještajnih kapaciteta. Ova godina je očajna - iskorištenost smještajnih kapaciteta je 10% i tih 3% je beznačajno. Ni za najveće ljubitelje skijanja nije dovoljna samo staza, potrebni su i drugi sadržaji. Ako nema snijega, potrebno je još više drugih sadržaja", navodi Asja Hadžiefendić Mešić, portparol Turističke zajednice KS-a

Zbog globalnih klimatskih promjena snijega na planinama je sve manje. Nema padavina, ali ni strategije turizma. Zbog sive ekonomije u turizmu gubimo milijardu maraka godišnje.

"Sezonalnost u turizmu treba eliminisati. Sarajevo ima dobre predispozicije zahvaljujući kulturno-historijskom naslijeđu i prirodnim ljepotama", tvrdi Almir Peštek, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

A i ono što imamo - ne znamo iskoristiti. Na Trebeviću, uz minimalna ulaganja, olimpijska bob staza mogla bi biti iskorištena za trening sportista iz istočne Evrope i značajan izvor zarade. I skakaonice na Igmanu, na kojima su se nekada za takmičenja pripremali i Kanađani, propale su.

Turizam je generator prihoda svake države, ali i grana privrede koja brzo reguje na promjene.

Zato od fleksibilnost i inovativnosti nadležnih i zaposlenih u ovom sektoru zavisi kako će se dešavanja i prilike odraziti na privlačenje turista i punjenje budžetske kase.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti