Zvaničnici SR Njemačke snažno potvrdili evropsku perspektivu BiH

22.06.2017. 08:19 / Izvor: Fena
Zvaničnici SR Njemačke snažno potvrdili evropsku perspektivu BiH

Tokom ovih susreta zvaničnici Njemačke snažno su potvrdili evropsku perspektivu naše zemlje.

Članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji, na poziv predsjedavajuće Poslaničke grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga za BiH Marieluise Beck, borave u trodnevnoj radnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj, razgovarali su danas u Berlinu sa zamjenikom predsjednika Bundestaga Johannesom Singhammerom o ubrzanju procesa evropskih integracija BiH, unapređenju bilateralne saradnje državnih parlamenata, kao i o situaciji u regionu zapadnog Balkana.

Delegacija Grupe prijateljstva PSBiH, koju čine predsjedavajuća Grupe Nermina Kapetanović, zamjenik predsjedavajuće Bariša Čolak i članovi Mirsad Đonlagić, Maja Gasal - Vražalica, Sead Kadić, Milica Marković i Hanka Vajzović, sastala se danas i s povjerenikom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za jugoistočnu Evropu, Tursku i države EFTA Christianom Hellbachom.

Tokom ovih susreta zvaničnici Njemačke snažno su potvrdili evropsku perspektivu naše zemlje, ističući da će njemački Bundestag i sve druge institucije te prijateljske države nastaviti da pružaju podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji.

Predstavnici njemačkog Parlamenta i Vlade istakli su da je našoj zemlji potreban novi zamah u procesu evropskih integracija, s ciljem uspostavljanja političke i ekonomske stabilnosti i zaustavljanja procesa odlaska mladih. S tim u vezi, naglašena je potreba nastavka provođenja evropske agende i ekonomskih reformi, kao i potreba fokusiranja na pitanja reforme pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije.

Upozoreno je i na nužnost uspostavljanja tješnje međuparlamentarne saradnje, posebno na planu donošenja zajedničke regionalne i evropske strategije za borbu protiv terorizma i svih oblika radikalizma.

Članovi Delegacije PSBiH zahvalili su zvaničnicima Njemačke, posebno kancelarki Angeli Merkel, na zalaganju za evropsku perspektivu BiH i na konstantnoj podršci koju Njemačka pruža u procesu euroatlantskih integracija BiH.

Uz podsjećanje na činjenicu da je višegodišnji zastoj u procesu evropskih integracija BiH otkočen britansko-njemačkom inicijativom, članovi bh. delegacije posebno su naglasili da je vrijednost te inicijative u njenoj fokusiranosti na ekonomske reforme i privredni rast BiH.

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH za zapadnu Evropu složili su se s domaćinima da terorizam predstavlja opasnost po globalni mir, te, s tim u vezi, napomenuli da je BiH prva zemlja u regionu zapadnog Balkana koja je usvojila i primijenila zakonske odredbe o krivičnom gonjenju osoba koja odlaze na strana ratišta.

U nastavku posjete članovi bh. delegacije razgovarat će s predstavnicima njemačkog Ministarstva pravde i pravosudnih institucija, a tokom večeri njihov domaćin bit će predsjedavajuća Poslaničke grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga za BiH Marieluise Beck, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti