Zvanično otvorena zimska turistička sezona na Jahorini

19.12.2016. 08:13 / Izvor: Fena

Na olimpijskoj planini Jahorina je zvanično otvorena 64. zimska turistička sezona, za koju je izražena nada da će biti bolja od prethodne dvije.

Na olimpijskoj planini Jahorina je zvanično otvorena 64. zimska turistička sezona, za koju je izražena nada da će biti bolja od prethodne dvije, ocijenjene kao takozvane "zelene sezone".

Predstavnik Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije podršku ovom olimpijskom centru, zahvalivši turističkim radnicima koji su se i ove godine usprkos nepredvidivim uvjetima potrudili da sve bude spremno za zvanično otvaranje sezone.

Podsjetio je da Jahorina i bez snijega predstavlja veliki potencijal, dodajući da sve na ovoj planini na nastavak rada obavezuje i činjenica da Jahorinu posjećuje veliki broj turista i to ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i Srbije, Hrvatske i Slovenije te drugih zemalja svijeta.

Kazao je da će Jahorina ponuditi i novi sadržaj tubinga na planini koji će biti dostupan i najmlađima, a iako visina i kvaliteta snijega limitira dužinu zimske turističke sezone, najavio je da će biti ulagani napori da se i onima koji ne dođu na Jahorinu samo zbog skijanja ponudi što je više moguće različitih sadržaja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija je naglasio ogroman značaj Jahorine u razvoju turizma, ali i privrede, te je izrazio stav da je potrebno više raditi kako bi se infrastruktura na planini učinila prihvatljivijom posebno kada su u pitanju osvježivanja staza.

Podsjetio je da je Jahorina turistička destinacija koja nudi oko 5.000 smještajnih kapaciteta te je ocijenio da se ovakvim smještajnim kapacitetima rijetko koja planina može pohvaliti, dodajući da je Jahorina, pored Kopaonika u Srbiji, u proteklim godinama najviše napredovala kada je u pitanju poboljšanje kapaciteta.

"U cjelosti osnježene staze bit će u narednom periodu prioritet broj jedan", pojasnio je, pozivajući sve one koji su zainteresirani za bavljenje turizmom i ugostiteljstvom da to učine upravo na ovom mjestu.

Direktor Olimpijskog centra Goran Brčkalović podsjeća da je Jahorina imala dvije "zelene sezone" što je uticalo na daljnja ulaganja, te je posebno naglasio da je potrebno osnježiti veći broj staza budući da je na ovoj planini sada to učinjeno na tek 12 posto njih.

"Vremenske prilike za ovo doba godine idu nam na ruku, a staza Skočine duga 1.300 metara i široka između 20 i 40 metara trenutno ima 30 do 40 cm snježnog pokrivača te se nadamo da će ona izdržati teret cijele sezone", kazao je.

Govoreći o popunjenosti kapaciteta, iznio je podatak da je na planini trenutno rezervirano 60 do 70 posto smještaja, odnosno već imaju oko 3.000 rezervacija bez obzira na količinu snijega.

Budući da se veće količine snijega očekuju već naredne sedmice, izražena je nada da će u narednim danima sve staze olimpijske planine biti u funkciji.

Olimpijski centar Jahorina je povodom početka skijaške sezone organizirao bogat zabavni program, a posjetioce na Jahorini danas su zabavljali članovi grupe "Galija".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti