Zvizdić: Članstvo u EU i dalje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH

20.06.2017. 08:07 / Izvor: Fena
Zvizdić: Članstvo u EU i dalje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH

Saradnja s Evropskom unijom i članstvo u toj uniji i dalje ostaju najvažniji vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine.

Saradnja s Evropskom unijom i članstvo u toj uniji i dalje ostaju najvažniji vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas u Briselu na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća + BiH.

Naglasio je da je Vijeće ministara BiH u potpunosti posvećeno provedbi svim aktivnostima koje vode ka integracija BiH u EU jer evropske integracije, kako je kazao, predstavljaju proces modernizacije i demokratizacije koji unapređuje značajne unutrašnje reforme za dobrobit svih naroda i bh. građana.

"Zbog toga sam ponosan da su institucije EU prepoznale zalaganje Vijeća ministara BiH i to vrlo jasno istaknule u izvještaju za BiH za 2016. godina", rekao je Zvizdić naglašavajući da je 2016. bila najuspješnija godina u procesu evropskih integracija BiH.

Podsjetio je da je u februaru te godine predat zahtjev za članstvo u EU, nakon čega je Vijeće za opće poslove EU u septembru usvojilo zaključke o zahtjevu BiH za članstvo kojim je zatraženo od Evropske komisije mišljenje na zahtjev, a u decembru je BiH dobila i uputnik EK.

Naveo je da je Vijeće ministara BiH za dvije godine uspjelo realizirati sve obaveze Evropske agende BiH na što se čekalo sedam godina. Podsjetio je da je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i BiH potpisan 2008. godine, u vijeme kada je BiH bila ''rame uz rame'' sa svim zemljama zapadnog Balkana.

"Nakon toga je uslijedio period političkih blokada, ali smo ih prekinuli i vratili BiH na put evropskih integracija. Zbog toga nam je 2016. godina važna, a Vijeće ministara BiH je i u ovoj godini nastavilo rad s istim intenzitetom", rekao je Zvizdić.

Uz sve izazove s kojima se BiH suočava, kazao je da je ipak ambicija ostala nepromijenjena, a to je, kako je istakao, ''ključni ili mandatni cilj ove vlasti da do kraja prvog kvartala naredne godine dobijemo status zemlje kandidata za ulazak u EU''.

Smatra da je cilj ambiciozan, ali dostižan i da se temelji na realnim pokazateljima.

U vezi s odgovorima na upitnik EK naglasio je da je prva faza pripreme odgovora uspješna i završena, doprinosom odgovora ustavno nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH.

"Do sada je u jedinstveni informacioni sistem za podršku procesu evropskih integracija BiH dostavljeno blizu 20.000 stranica prijedloga odgovora na 3.242 pitanja", istakao je Zvizdić te dodao da druga faza podrazumijeva rad u okviru radnih grupa koje su formirane u okviru Mehanizma koordinacije.

Akcent nadležnih institucija je, ponovio je, na kvalitetu odgovora, a ne samo na brzini što je i u skladu sa sugestijama EK.

Očekuje da će BiH kompletan proces završiti u narednih nekoliko mjeseci, da bi u prvom kvartalu naredne godine država dobila kandidatski status.

Zvizdić je na sjednici u Briselu kazao da BiH nastavlja i s intenzivnim aktivnostima na provedbi Reformske agende koja predstavlja sveobuhvatni paket socio-ekonomskih i pravosudnih reformi, a koja se implementira u skladu s akcionim planom i predviđenom dinamikom. Istakao je da su od 34 mjere u nadležnosti Vijeća ministara BiH 18 realizirane u potpunosti dok sedam mjera prate u kontinuitetu.

Potcrtao je da su provedene mjere rezultirale zaustavljanjem javne potrošnje, ograničenjem i smanjenjem ukupnih izdataka za plate u javnom sektoru te značajnim povećanjem efikasnosti poreskog sistema.

"Kao rezultat provođenja mjera iz Reformske agende BiH je sačuvala stabilnost svog finansijskog sitema i svoj kreditni rejting", istakao je Zvizdić naglašavajući da se poboljšanje poslovne klime odrazilo pozitivno na nastavak ekonomskog rasta.

Naglasio je da je izvoz iz BiH raste, te da je konstantan razvoj i drugih grana među kojima je turizam. U sektoru energetike, kazao je Zvizdić, BiH je ostala lider u regionu.

"U proteklih 20 mjeseci otvoreno je više desetaka hiljada novih radnih mjesta, dominantno u realnom sektoru s fokusom na mlade ljude jer je zapošljavanje mladih ljudi i dalje najvažniji makroekonomski problem s kojim se suočavamo i na kojem vrlo aktivno radimo", izjavio je Zvizdić.

Poručio je da je BiH posvećena jačanju veza i saradnje u regionu čemu svjedoče brojni sastanci.

Zvizdić je ponovio stav BiH da je posvećena unapređenju saradnje na području sigurnosne politike EU i u tom smislu pozdravio usvajanje Globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. BiH, najavio je, dat će doprinos u onom obimu u kojem joj dozvoljava status.

"BiH je opredijeljena da u okviru svojih vanjskopolitičkih djelovanja doprinese sigurnosti evropskog kontinenta", kazao je Zvizdić te naglasio da u BiH tokom 2016. godine nije zabilježen niti jedan odlazak na strana ratišta te da se nije, kako se govorilo, vratilo hiljade građana BiH iz Sirije nego 46 od kojih je 20 osuđeno, a ostatak pod sankcijama i kontrolom institucija.

U ovoj godini, prema podacima za četiri mjeseca, nema odlazaka na strana ratišta.

U nastavku boravka u Briselu Zvizdić će se u utorak, 20. juna, sastati sa zamjenicom generalnog sekretara NATO saveza Rose Gottemoeller i prisustvovati sjednici Sjevernoatlantskog vijeća + BiH te susresti s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i evropskim komesarom za okoliš, more i ribarstvo Karmenu Vellom.

Zvizdić će se u srijedu, 21. juna, susresti, u odvojenim susretima, sa zastupnicima Evropskog parlamenta Francom Bogovičem, Jasenkom Selimovićem i Ivanom Jakovčićem, zatim Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, kao i zastupnicima u Evropskom parlamentu iz Republike Slovenije. Planiran je i susret s evropskim komesarom za proširenje i politike susjedstva Johannesom Hahnom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti