Zvizdić: Implementacija Reformske agende najviši prioritet vlasti BiH

16.03.2017. 14:11 / Izvor: Fena
Zvizdić: Implementacija Reformske agende najviši prioritet vlasti BiH

 Bosna i Hercegovina preduzima značajne napore da unaprijedi svoje zakonodavne, administrativne, kadrovske i druge kapacitete.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je danas na sastanku koji je okupio premijere zapadnog Balkana da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija.

Obraćanje predsjedavajućeg Zvizdića prenosimo u cjenili:

Nemoguće je prenaglasiti značaj doprinosa Berlinskog procesa i inicijative Zapadnobalkanske šestorke jačanju odnosa i daljoj izgradnji saradnje u regiji Zapadnog Balkana, s jedne strane, i daljem jačanju saradnje naše regije sa Evropskom unijom, s druge strane.

Unapređuje se politički dijalog, jačaju se veze i povezanosti unutar regije Zapadnog Balkana, a regionalna saradnja snažno napreduje.

Također je u odnose regije sa EU uvedena nova dinamika za koju mi je zadovoljstvo što mogu primijetiti da je dostigla visok stepen, i time, bogati i proširuje našu saradnju i međusobne odnose. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahvalim državama članicama i institucijama EU, a posebno Komesaru Hahnu za njegov lični angažman u sklopu Berlinskog procesa i inicijative Zapadnobalkanske šestorke. Ne samo nastavak, već i intenziviranje dinamike aktivnosti vezanih za Zapadnobalkansku šestorku i Berlinski proces uvjerava nas da proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, uprkos brojnim izazovima s kojima se EU trenutno suočava, još uvijek zauzima važno mjesto među prioritetima Evropske unije.

Iz perspektive Bosne i Hercegovine, proces evropskih integracija bio je veoma uspješan u protekloj godini. Svjedočili smo mnogim važnim prekretnicama na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU: u februaru smo predali Zahtjev za članstvo u EU; Vijeće za opće poslove razmatralo je naš zahtjev u septembru i odlučilo pokrenuti proceduru predviđenu članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji, na osnovu čega je Evropska komisija pozvana da pripremi Mišljenje o našem zahtjevu i shodno tome smo u decembru dobili Upitnik Evropske komisije.

Također želim naglasiti da su dostignuća u provođenju reformi u Bosni i Hercegovini pozitivno ocijenjena u Izvještaju Evropske komisije za 2016. godinu. Pored toga, tokom nedavne posjete Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federice Mogherini, EU je poslala poruku ohrabrenja za rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji je jasno usmjeren na rezultate.

Ovaj uspjeh uslijedio je nakon napornog rada lidera u zemlji na svim nivoima, što pokazuje našu opredijeljenost za reforme. Pomenuta dostignuća predstavljaju dodatni poticaj institucijama Bosne i Hercegovine da nastave reforme koje su potrebne za transformaciju države i društva.

U skladu sa preporukama Evropske komisije, mi smo snažno opredijeljeni da nastavimo jačati vladavinu prava, da provodimo reforme javne uprave, unapređujemo slobodu govora i medija, kao i da ohrabrujemo razvoj privatnog sektora i otvorenog i konkurentnog tržišta. Implementacija Reformske agende i dalje je najviši prioritet vlasti Bosne i Hercegovine i predstavlja neophodni preduslov za privlačenje stranih investicija.

Pored toga, Bosna i Hercegovina je također opredijeljena da nastavi voditi proaktivnu i konstruktivnu politiku u pogledu razvoja regionalne saradnje. Organizacija današnjeg susreta jasno potvrđuje tu opredijeljenost.

Na sastanku Evropskog vijeća prošle sedmice mogli smo čuti zabrinutost po pitanju situacije na Zapadnom Balkanu. “Tenzije”, “destabilizacija”, “vanjski faktori” – bile su neke od riječi kojima se opisivala trenutna situacija u regiji. Međutim, pozitivna poruka koju je prenio Predsjednik Evropskog vijeća, gospodin Tusk, glasila je da će EU održati obećanje dato Zapadnom Balkanu na Samitu u Solunu 2003. godine. Svih šest zemalja Zapadnog Balkana postiglo je napredak u procesu evropskih integracija, regionalna saradnja se unapređuje u raznim aspektima – sigurnost, mladi, carina, ekonomija, infrastruktura, energetika, saobraćaj.

Prema riječima gospodina Tuska, EU treba ostati pri obećanju iz Soluna i održati evropsku perspektivu za Zapadnobalkansku šestorku u ime stabilnosti i prosperiteta regije i Evrope. Mi, lideri Zapadnobalkanske šestorke, imamo odgovornost da zadržimo naše zemlje i našu regiju na evropskom putu.

Regionalna saradnja u okviru Berlinskog procesa i inicijative Zapadnobalkanske šestorke podržava produbljivanje bilateralnih odnosa, ubrzava proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu i doprinosi jačanju oporavka naših privreda. Predstavlja ključ za rješenje pitanja s kojima se Zapadni Balkan danas suočava, kao što su visoka nezaposlenost, organizirani kriminal i korupcija.

Proteklih godina, od pokretanja Berlinskog procesa 2014., zemlje Zapadnog Balkana postigle su veliki napredak u razvoju saradnje, posebno u specifičnim oblastima poput privrede. Nastavak i intenziviranje Berlinskog procesa od velikog su značaja za regiju Zapadnog Balkana, kao i podrška EU projektima infrastrukture u cilju povezivanja regije u oblasti saobraćaja i energetike, što će doprinijeti većoj privlačnosti regije za investicije. Napredak, regionalna saradnja i saradnja sa EU nisu mogući bez povezivanja regije sa Panevropskim saobraćajnim koridorima. Time se širi perspektiva za strane investitore.

Dalja integracija regije kroz ključne infrastrukturne oblasti putem omogućavanja snažnih ekonomskih partnerstava prednjači kao element koji direktno doprinosi sveopćem miru, stabilnosti i prosperitetu regije. U isto vrijeme, jednako je važno osigurati koordiniran pristup i odgovor ne samo na regionalne, već i na globalne izazove s kojima se svi danas suočavamo.

Bosna i Hercegovina preduzima značajne napore da unaprijedi svoje zakonodavne, administrativne, kadrovske i druge kapacitete kako bi se borila protiv organiziranog kriminala, posebno terorizma i radikalizacije, kao i drugih sigurnosnih izazova koji pogađaju ne samo moju zemlju, već i druge zemlje u regiji i šire u EU. Pozivam svoje kolege na argumentiranu i ciljanu diskusiju i formulaciju zajedničkog pristupa takvim izazovima koji će nadopuniti postojeće napore svake pojedinačne zemlje.

Razmjena zvaničnih i valjanih informacija i obavještajnih podataka je od velikog značaja i želim iskoristiti ovu priliku da još jednom izrazim potpunu opredijeljenost Bosne i Hercegovine adekvatnom rješenju ovog izrazito važnog pitanja, kako interno tako i u saradnji s našim regionalnim partnerima i partnerima iz EU.

Izuzetno mi je drago što ćemo danas u Sarajevu imati priliku da učestvujemo u korisnim diskusijama i razmjeni mišljenja i ideja za unapređenje i produbljivanje regionalne ekonomske integracije kroz ciljana i održiva rješenja. Štaviše, pozivam cijenjene kolege da predstave prijedloge zajedničkih regionalnih projekata u ključnim oblastima koji će biti odraz naših zajednički utvrđenih prioriteta, a siguran sam da ćemo ih dalje razrađivati kroz Berlinski proces i Agendu povezivanja. Današnji sastanak ćemo zaključiti zajedničkom izjavom koja će odraziti našu opredijeljenost za te inicijative i osigurati put i usmjerenje našem zajedničkom i koordiniranom učešću na skorom Samitu u Trstu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti