Zvizdić: Riješiti prilagodbu SSP-a do 25. juna

22.06.2016. 07:47 / Izvor: Fena
Zvizdić: Riješiti prilagodbu SSP-a do 25. juna

Važno je da u ovom trenutku sve osobne i političke ambicije te nesuglasice stavimo u drugi plan, a da u prvi plan da stavimo evropski put BiH, kazao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je jučer da je za BiH došao prelomni trenutak u pogledu njenog evropskog puta te da je prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) prioritetno pitanje koje mora biti riješeno do 25. juna.

Pojasnio je da će tada biti održana Sjednica Vijeća za opće poslove Evropske unije (EU) te da očekuje od Predsjedništva BiH da prihvati Izvještaj Vijeća ministara o SSP-u, čime će BiH "dobiti zeleno svjetlo da bude na dnevnom redu Vijeća za opće poslove EU."

Zvizdić je kazao na pres-konferenciji u Sarajevu da je to prvi korak do pripremanja mišljenja za aplikaciju BiH za članstvo u EU i pripreme upitnika, koji bi BiH vjerovatno dobila početkom jeseni.

Podvukao je važnost sadašnjeg trenutka za BiH te istakao da je vrijeme da se pokaže maksimalna ozbiljnost i odgovornost bh. vlasti, kao i lidera parlamentarnih političkih partija koji su potpisali Izjavu o opredijeljenosti za evropske integracije.

Pri tome, istakao je, obaveza za sve je "da rade aktivno, a ne deklarativno".

Također, naglasio je da je ključni zaključak prilikom posjete Republici Slovačkoj, gdje se sastao s ministrom vanjskih poslovaove ove zemlje Miroslavom Lajčakom, bio da će tokom nekoliko narednih sedmica biti rješavano pitanje BiH.

Napomenuo je da će nakon Sjednice Vijeća za opće poslove EU, 18. jula biti održana i Sjednica Vijeća za vanjske poslove EU te da prije ovih sjednica BiH mora ispuniti preuzete obaveze.

Podsjetio je da je Slovačka, koja 1. jula preuzima predsjedavanje EU, jedina zemlja koja je u buduća tri-četiri ciklusa u program svog predsjedavanja "ugradila i priču o proširenju EU", unutar kojeg se nalaze zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH.

- Predsjedavanje Slovačke je ogromna i najveća šansa BiH - podvukao je Zvizdić.

Također, pozvao je sve koji učestvuju u usvajanju Izvještaja Vijeća ministara o SSP-u da pokažu maksimalnu korektnost i političku ozbiljnost te izrazio očekivanje da ovaj Izvještaj bude potvrđen od Predsjedništva BiH.

"Važno je da u ovom trenutku sve osobne i političke ambicije te nesuglasice stavimo u drugi plan, a da u prvi plan da stavimo evropski put BiH", kazao je Zvizdić, dodajući da ova šansa ne smije biti propuštena. Ukazao je na činjenicu da ukoliko ubrzano ne nastavimo evropski put BiH, naša zemlja će ostati na marginama dešavanja, jer i EU ima svoje probleme. Za SSP je kazao da je jako dobro ispregovaran i dobro struktuiran dokument te da je BiH jedina zemlja u regionu koja je dobila mogućnost postepenosti u prihvatanju kvota, što druge zemlje nisu dobile.

Napomenuo je da je Evropska komisija voljna da ponovo otvori programe fondova za poljoprivredu te je stoga potrebno obratiti pažnju na pitanje zašto BiH "ne povlači IPA fondove" te zbog čega Vijeće ministara nema saglasnost entiteta o tom pitanju.

"Bit će izgubljeno oko 80-100 miliona eura fondova koji bi direktno bili usmjereni ka poljoprivrednim proizvođačima oba entiteta te Brčko Distriktu", upozorio je.

Predsjedavajući Vijeća ministara iskazao je optimizam u pogledu izvršavanja obaveza BiH u smislu EU integracija, napominjući da je Izvještaj Vijeća ministara o SSP-u prioritetan te da mehanizam koordinacije iako također prioritetno, nije hitno pitanje, dok je za objavljivanje Popisa stanovništva iz 2013. godine ponovio da to pitanje "iz polja politike treba vratiti u polje struke".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti