Zvizdić: Traži se novi model za akcize

13.05.2017. 08:36 / Izvor: SRNA
Zvizdić: Traži se novi model za akcize

Sa polja struke akcize su prebačene na polje politike i tu nisu imale velike šanse da prođu, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da će, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini BiH propao pokušaj usvajanja zakona o povećanju akciza na gorivo, Savjet ministara razmisliti o modelu na koji će to pitanje biti vraćeno u ponovnu proceduru.

"Sa polja struke akcize su prebačene na polje politike i tu nisu imale velike šanse da prođu", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare, održanoj povodom druge godišnjice konstituisanja aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH.  Zvizdić je naveo da u parlamentarnoj raspravi nije čuo nijedan ozbiljan argument koji bi ga ubijedio da bi povećane akcize na gorivo nanijele bilo kakvu štetu bilo kome u BiH.

"I dalje ostaje potpuno relevantan podatak da milijarda evra čeka da bude operativna za najvažnije projekte u ovoj zemlji, a to je izgradnju infrastrukture kao podloge za ekonomski razvoj", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.  Prema njegovim riječima, Savjet ministara učinio je sve što predviđaju procedure prilikom predlaganja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

"On je stručno obrazložen, vrlo jasno su definisani projekti koji bi bili obuhvaćeni, kao i benefiti koje bi BiH i svi njeni građani imali. On nije dobio parlamentarnu većinu, ali i dalje tvrdim ne zbog toga što nije bilo dovoljne argumentacije, već što nije bilo dovoljne parlamentarne većine sastavljene od koalicione većine u BiH", dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH konstatovao je da je vidljivo da je parlamentarna većina na nivou BiH narušena i ocijenio da je to posljedica snažne izborne kampanje koja je već počela u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da članovi Savjeta ministara rade odgovorno, partnerski, ali da je logično da imaju različite stavove o nekim pitanjima jer predstavljaju različite partije.  Kada je riječ o akcizama na gorivo, Šarović je ponovio stav SDS-a da se njima novim davanjima opterećuju građani i preduzeća, dok se sa druge strane razvija infrastruktura.

"Javnost i politička javnost su podijeljeni i slažem se da treba tražiti modele kako da izađemo sa novim prijedlogom, odnosno da tražimo nove kompromise", rekao je Šarović.  On je izrazio spremnost da kao član Savjeta ministara radi na tome kako bi se pokušala pronaći ravnoteža i model za razvoj infrastrukture, ali i da teret akciza ne podnesu oni koji su najranjiviji.

"Koliko ćemo uspjeti, vidjećemo", naveo je Šarović koji predviđa da će ovaj sastav Savjeta ministara dočekati opšte izbore 2018. godine.  Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je očito da se parlamentarna većina na nivou BiH formira od slučaja do slučaja i dodao da nije mađioničar niti prognostičar da bi znao šta će dalje biti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti