KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo

Potpuni naziv
Kantonalno javno komunalno preduzeće Sarajevogas d.o.o. Sarajevo
Adresa
Trg Fadile Odžaković Žute broj 4
Mjesto
71000 Sarajevo
Vlasnička strukura
Pretežna djelatnost

Stanje računa

Finansije

Opis djelatnosti

Drugi kontakti

Katalog roba i usluga

Prijavi grešku

Stanje transakcijskih računa

*Napomena: Jedinstveni registar transakcijskih računa CBBH - ažuriranje podataka se vrši automatski povlačenjem podataka sa CBBH na dnevnoj osnovi

Broj aktivnih računa
Broj blokiranih računa
Broj ugašenih računa
Broj blokada
Datum posljednje blokade
Finansije za 2016
Finansije za 2015
Finansije za 2014
Finansije za 2013
Finansije za 2012
Finansije za 2011
Finansije za 2010
Osnivanje Sarajevogasa je vezano uz realizaciju Projekta suzbijanja aerozagađenja grada Sarajeva i izgradnju gasnog sistema grada Sarajeva.

8.maja 1975. godine Odlukom Skupštine grada Sarajeva, Sarajevogas je osnovan da kao pravni subjekt, u periodu izgradnje gradskog gasnog sistema, obavi funkciju investitora i nosioca kreditnih obaveza, a nakon izgradnje preuzme redovnu djelatnost kupovine, prodaje, transporta i distribucije prirodnog gasa za individualne i kolektivne korisnike u Sarajevu te održavanje i upravljanje gasnim sistemom grada Sarajeva (sada Kantona Sarajevo).

Kredit Svjetske banke od 27 mil. USD je postao operativan 1977. godine, a 1978. je počela izgradnja gasnog sistema grada Sarajeva: za 11 mjeseci izgrađen je 117 km dugačak gasovod Zvornik – Sarajevo. Infrastrukturni dio gasnog sistema završen je 16 mjeseci prije roka ugovorenog sa Svjetskom bankom.

Uspješnim angažovanjem svojih stručnih potencijala, Sarajevogas je efikasno realizovao sve poslove investitora, priveo kraju izgradnju gasnog sistema i stavio u funkciju gasovod i gradsku gasnu mrežu sa svim pratećim objektima.

Decembra 1979. godine Sarajevo je bilo prvi grad u BiH koji je dobio prirodni gas. Štampa je posvetila mnogo pažnje ovom novom izvoru energije, ali je samo mali broj ljudi u to vrijeme mislio da je ovaj skromni početak, ustvari, nagovještaj snažnog preobražaja u energetskom bilansu Kantona Sarajevo. Nakon što je u jedan dio prstena visokog pritiska pušten gas, 28. 12. 1979. godine svečano je zapaljena prva baklja prirodnog gasa.

Danas Sarajevogas posluje u statusu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća za snabdijevanje prirodnim gasom Sarajevogas d.o.o. Sarajevo.

Pored navedene osnovne djelatnosti od posebnog interesa za Kanton Sarajevo, Sarajevogas obavlja i druge registrovane djelatnosti: pružanje usluga iz domena prenesenih javnih ovlaštenja, projektovanje i izvođenje gasnih mreža, održavanje i ugradnja mjerno-regulacionih uređaja i servisnih priključaka.

Sarajevogas opslužuje cca 64.000 aktivnih kupaca prirodnog gasa razvrstanih u četiri kategorije (domaćinstva, KJKP Toplane, veliki kupci i mali kupci).

Raspoloživi kapaciteti za distribuciju gasa koje održava i njima upravlja Sarajevogas su:

3 gradske mjerno-regulacione stanice (Butila, Hum i Misoča)
cca 102,5 km gasne mreže pritiska 8(14,5) bar
cca 104,7 km pritiska 3(4) bar
100 regulacionih stanica
211 prijemno-regulacionih stanica
535 mjerno-regulacionih linija
cca 1.113 km niskotlačne distributivne gasne mreže sa pripadajućim servisnim priključcima.

Sarajevogas distribucijom prirodnog gasa svakodnevno doprinosi poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo jer se korištenjem prirodnog gasa umjesto drugih fosilnih goriva izbjegava emisija hiljada tona ugljendioksida, sumpordioksida, azotnih oksida i čađi. Danas Sarajevo, nakon što se emisija sumpordioksida i produkata nepotpunog sagorijevanja smanjila nekoliko puta, ima daleko manje koncentracije polutanata u zraku u odnosu na period prije upotrebe prirodnog gasa.

Opredijeljenost menadžmenta za stalnim podizanjem nivoa kvaliteta usluga i povećanjem zadovoljstva kupaca dokazana je utemeljenjem Sistema upravljanja kvalitetom i Sistema okolinskog upravljanja za koje su Sarajevogasu dodijeljeni certifikati ISO 9001:2000 i ISO 14001:2004.

Primjenom novih tehničkih pravila u Kantonu Sarajevo učinjen je značajan iskorak u uređenju ambijenta u gasnom sektoru i garantovanoj sigurnosti korištenja prirodnog gasa.

Više detalja u rubrikama

VIJESTI

TENDERI

PLAN NABAVKI

POBJEDE NA TENDERIMA

UČEŠĆE NA TENDERIMA

ISPORUČIOCI

NAJAVE

LIČNOSTI

MENADŽERSKE POZICIJE

FILANTROPI

VEZANE FIRME

DODATNE SEKCIJE