Promjene na rang-listi: Privatnici među najvećim kompanijama

11.10.2013. 11:13 / Izvor: Večernji List
Promjene na rang-listi: Privatnici među najvećim kompanijama

Rangiranje sto najvećih kompanija je vrijedan projekt kojim se BiH svrstava rame uz rame sa sličnim regionalnim i svjetskim projektima. Isto tako, on je po prvi put ponudio realnu sliku domaćih kompanija.

Rangiranje sto najvećih kompanija je vrijedan projekt kojim se BiH svrstava rame uz rame sa sličnim regionalnim i svjetskim projektima. Isto tako, on je po prvi put ponudio realnu sliku domaćih kompanija, što se drugim riječima može reći i realnu sliku domaće ekonomije.

Naime, za razliku od prethodnih izdanja kada je rang-lista ovisila o dobroj volji domaćih kompanija i njihovih menadžera da prijave podatke, sada je rangiranje urađeno u suradnji s konzultantskom kućom TEC i agencijama AFIP u FBiH i APIF u RS-u čime se na osnovi svih predanih financijskih izvještaja dobila rang-lista na kojoj se nalaze svi najveći i najuspješniji u kategorijama velikih, malih i srednjih poduzeća. Rezultat toga je da se na listi našlo mnogo novih kompanija, posebno onih registriranih kao d.o.o., a koje za razliku od dioničkih društava nemaju obvezu javnog objavljivanja financijskih izvještaja te su njihovi rezultati poslovanja ostajali izvan domašaja javnosti.

Promjene koje je ovakva lista donijela vidljive su na prvi pogled, jer se pokazuje da osim elektroprivreda i telekoma, te javnih kompanija koje dominiraju, na tržištu BiH ima sve više privatnih tvrtki koje zauzimaju sve značajnija mjesta među najvećima i sasvim sigurno će vremenom preuzeti primat. Unaprijeđena metodologija donijela je promjenu na vrhu budući da se nakon godina vladavine Elektroprivrede BiH kao najveća kompanija prvi put pojavljuje Optima grupa Banja Luka s 1,3 milijarde KM prihoda.

Visok rast događa se na primjer i u sektoru trgovine, koja je inače najzastupljenija, a gdje su primjerice Konzum i Bingo visoko plasirani na četvrtom i desetom mjestu. Tu su, naravno, Prevent, te naftne kompanije poput Hife iz Tešnja i Holdine, itd. U najveće bh. kompanije svrstavaju se i novopridošli na listu “Antunović” AGS Orašje koji je s 370 milijuna KM prihoda plasiran na visoko 14. mjesto ili Boreas Kreševo na 21. mjestu s 243 milijuna prihoda. Zahvaljujući ovoj listi, može se doznati, na primjer, i da je JP Autoceste FBiH najprofitabilnije poduzeće u BiH nakon dva neprikosnovena lidera BH Telecoma i Telekoma Srpske, ali i da se poprilični profiti ostvaruju u drugim uspješnim bh. poduzećima poput Binga s 36,6 milijuna KM ili BBM Sarajevo i Violeta Grude s više od 27 milijuna KM.

Nakon ovako dobivene realne rang-liste 100 najvećih, u sljedećim godinama može se očekivati i kvalitetno pravljenje usporedne analize o promjenama koje će se događati u pojedinim kompanijama i sektorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital