Projekti "pametnih gradova" financirani programom Horizon 2020

21.02.2015. 10:26 / Izvor: europski-fondovi.eu
Projekti 'pametnih gradova' financirani programom Horizon 2020

Europska unija nastoji osigurati pametna rješenja koja će se u gradovima moći koristiti, pa je tako iz programa Horizon 2020 prošle godine otvoren poziv u sklopu kojeg su odabrani i financirani projekti sa sličnom tematikom.

Na prošlotjednom info danu održanom u Bruxellesu predstavljena su tri projekta "pametnih gradova" koji su financirani sredstvima iz programa Horizon 2020.

Europa je jedno od najurbaniziranijih područja svijetu i procjenjuje se da će do 2020. godine oko 80% Europljana živjeti u urbanim područjima, dok bi u nekim zemljama taj postotak trebao biti i do 90%. Iako je posljednjih nekoliko godina naglasak i na razvoju ruralnih područja, postojeće urbanizirane sredine namjeravaju se organizirati kao "pametni gradovi" u kojima je efikasnija uporaba digitalnih i telekomunikacijskih tehnologija na dobrobit stanovnika, poduzetnika i okoliša.

Europska unija nastoji osigurati pametna rješenja koja će se u gradovima moći koristiti, pa je tako iz programa Horizon 2020 prošle godine otvoren poziv u sklopu kojeg su odabrani i financirani projekti sa sličnom tematikom. Riječ je o sljedećim projektima:

GROWSMARTER - Projekt koji se provodi u tri europska grada (Barcelona, Koln i Stockholm) u okviru 12 pametnih rješenja iz područja infrastrukture, održivog urbanog kretanja, korištenja alternativnih izvora energije i pametnog upravljanja prometom. Cilj je projekta u obuhvaćenim područjima smanjiti potrošnju energije za 60% te smanjiti emisiju štetnih plinova također za 60% u odnosu na postojeće vrijednosti.

TRIANGULUM - Naziv projekta je osmišljen temeljem tri osnovna elementa projekta: demonstracija, diseminacija i uzvraćanje. Provodi se u gradovima Manchesteru, Eindhovenu i Stavangeru, a cilj je provedba koncepata za održivu opskrbu energijom, mobilnost i primjenu informacijske tehnologije.

REMOURBAN - Projekt se provodi u gradovima Eskisehiru, Nottinghamu i Valladolidu s ciljem postizanja holističkog pristupa u proizvodnji, distribuciji i potrošnji energije, mobilnosti i transportu te primjeni ICT tehnologija.

Osnovna ideja ovih projekata jest da posluže kao dobar primjer drugim gradovima u rješavanju problema urbane mobilnosti i zagađenja okoliša u velikim sredinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU