Ujesen natječaj za Pelješki most

09.02.2015. 09:49 / Izvor: Jutarnji list
Ujesen natječaj za Pelješki most

Ako Studija izvodljivosti pokaže opravdanost gradnje mosta, bit će stečeni preduvjeti za apliciranje za financiranje izgradnje mosta iz europskih fondova.

Hrvatske bi ceste u rujnu, a najkasnije u listopadu, mogle objaviti natječaj za izgradnju Pelješkog mosta, saznaje Jutarnji list. "U lipnju ćemo poslati Europskoj komisiji aplikaciju za financiranje izgradnje Pelješkog mosta. Bit će to 'majka svih bitaka' što se tiče infrastrukturnih projekata koje namjeravamo financirati iz europskih fondova", najavio je jučer ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

On je to izjavio prilikom jučerašnjeg potpisivanja ugovora o izgradnji mosta kopno - otok Čiovo i pristupnih cesta.

Ministar tom prilikom nije detaljnije obrazlagao u kojoj je fazi ovaj projekt.

Kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, u lipnju bi trebala biti završena Studija izvodljivosti i Studija utjecaja na okoliš za projekt Pelješkog mosta. Ako Studija izvodljivosti pokaže opravdanost gradnje mosta, bit će stečeni preduvjeti za apliciranje za financiranje izgradnje mosta iz europskih fondova.

Procedura odobrenja sredstava može trajati šest i više mjeseci. Kako se ne bi gubilo vrijeme na čekanju odluke o sufinanciranju, ministar prometa i potpredsjednik Vlade Branko Grčić pokrenuli su inicijativu o osnivanju Nacionalnog fonda za projekte financirane iz EU fondova. Taj fond bi imao budžet od 600 milijuna eura. Riječ je o kreditu Europske investicijske banke koji je Hrvatskoj odobren za predfinanciranje i financiranje europskih projekata.

Jednostavnije rečeno, tim bi se novcem financirali projekti koji su nominirani za financiranje iz EU fondova. Kad bi Europska komisija odobrila i uplatila sredstva, ona bi bila uplaćena u Nacionalni fond i time bi se nadoknadila unaprijed utrošena sredstva za određeni projekt. Na taj bi se način, tvrde nam sugovornici, ubrzala cjelokupna procedura i aktivnosti na određenom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije