U Gradačcu u 2015. godini novi pogoni i 500 novih radnih mjesta

20.02.2015. 10:15 / Izvor: eKapija.ba
U Gradačcu u 2015. godini novi pogoni i 500 novih radnih mjesta

Grantom i kreditnim sredstvima EBRD-a u iznosu od 9.000.000 eura izgradit će se nova vodovodna mreža. Prošle godine realizirani brojni projekti putne infrastrukture. Građevinsko zemljište u vlasništvu Općine biće ponuđeno investitorima.

Za Općinu Gradačac 2014. godina bila je puna izazova, od protesta, velikih prirodnih nesreća, ali i realiziranih brojnih kapitalnih projekata, unaprijeđena je infrastruktura, a bilježi se i veće izvršenje budžeta nego prethodnih godina, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić.

Realizirani projekti

Govoreći o konkretnim realiziranim projektima, Dervišagić je spomenuo da je u potpunosti rekonstruisan putni pravac u mjesnim zajednicama Međiđa Donja - Međiđa Srednja u iznosu od 500.000 KM.

Prema nejgovim riječima, završena je i druga faza građevinskih radova u Aleji kestenova u centru Gradačca, a da će se u ovoj godini nastaviti radovi na ovom projektu, kako bi Gradačac poprimio savremeniji izgled.

Općina Gradačac stavila je van snage i korištenje deponije "Višnjik", pronađeno je prelazno rješenje, a istovremeno sa općinama Orašje i Srebrenik, te Brčko Distriktom krenulo se u realizaciju izgradnje regionalne deponije na području općine Orašje.

"Našu divlju deponiju u prvoj fazi ogradili smo i pristupili njenom postepenom saniranju, što je vrlo važno za građane koji žive na tom području. Pored toga u industrijskoj zoni, rješeno je nekoliko putnih pravaca u svrhu stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje privrednim subjektima na tom području", rekao je Dervišagić.

Dodao je da industrijska zona II ima 3.000 zaposlenih radnika i podrctao da Općina želi staviti u funkciju građevinsko zemljište i ponuditi ga potencijalnim investitorima za ulaganja.

Privode se kraju i radovi na kružnom toku, na raskrnici između Gradačca, Bosanskog Šamca i Modriče.

Dervišagić je pojasnio da je raskrsnica riješena kao moderni kružni tok sa saobraćajnicama sa po dvije trake u svakom smjeru, čime je rasterećena saobraćajna gužva.

Cijelokupan projekat iznosio je oko 400.000 KM.

Naveo je da su investicije na području općine Gradačac u 2014. godini bile mnogo veće u odnosu na godinu prije

Rješenje dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja

Načelnik Općine Gradačac spomenuo je da je potpisan ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se Banka obavezuje da u narednim godinama investira na području općine Gradačac 9.000.000 eura s ciljem rješenja dugogodišnjeg problema vodosnabdijevanja.

"Kreditnim sredstvima u iznosu od 6.000.000 eura sa kamatom od jedan posto, grace periodom od tri godine i rokom otplate od 15, te grantom od 3.000.000 eura trebao bi biti rješen problem vodosnabdijevanja u južnom dijelu općine. Tu se nalazi 15 mjesnih zajednica sa oko 5.000 domaćinstava, što predstavlja polovinu cjelokupnog stanovništva Općine Gradačac", objasnio je Dervišagić.

Rekao je da bi građani trebali dobiti novu vodovodnu mrežu, a predviđena su sredstva i za rekonstrukciju sekundarne mreže u Gradačcu, koja ima velike gubitke.

Tim projektom Općina Gradačac eliminirat će sve opasnosti od eventualnih redukcija vode u samom gradskom jezgru, a predviđeno je i proširenje kanalizacione mreže i izgradnja novog prečistača otpadnih voda.

Ujedno, to je i preduslov da bi eventualno potencijalni privredni investitori došli u Općinu Gradačac.

Veliki privredni subjekti

Dervišagić je spomenuo da je nezaposlenost jedan od problema sa kojima se suočava Gradačac.

"Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK, imamo oko 7.000 nezaposlenih osoba. Ipak to nisu realni pokazatelji, jer mnogo građana radi na crno. Nadam se da će nova Vlada Federacije BiH pronaći adekvatan odgovor za prijavljivanje svih radnika u radni odnos", kazao je gradačački načelnik.

Na području općine Gradačac postoji nekoliko industrijskih zona u kojima su instalirani veliki metaloprerađivački kapaciteti, od CIMOS-a, Kovgrada do manjih firmi.

Dervišagić je naveo da u zadnje vrijeme na području Gradačca radi nekoliko velikih investitora u prehrambenoj industriji, poput mljekare Zott, Laktalisa, koji uspješno posluju i šire svoje kapacitete.

Osim prehrambene industrije, tu je i tekstilna industrija, Kula Gradačac odavno je poznat brend, koji takođe širi proizvodnju.

Za 2015. godinu najavljeno je otvaranje novih proizvodnih pogona u Gradačcu u kojima bi trebalo biti zaposleno 500 novih radnika.

"Imamo i veoma razvijenu poljoprivredu, ali imamo problem oko plasmana poljoprivrednih proizvoda. To je ono čime bi se ozbiljnije trebala pozabaviti sama država, oko izvoza na tržišta zemalja zapadne Evrope ili Turske", dodaje Dervišagić.

Vrlo dobra saradnja sa susjednim općinama

Govoreći o saradnji sa susjednim općinama, Dervišagić je rekao da je ona vrlo dobra, a sa nekoliko njih rade se i zajednički projekti.

"Zajedničke projekte implementiramo sa općinama Gračanica, Srebrenik i Orašje,  a vrlo kvalitetnu saradnju imamo i sa Gradom Sivas iz Turske", kazao je načelnik Općine Gradačac.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije