Promovirana pionirska ekspedicija Walking the Via Dinarica

19.09.2013. 08:20 / Izvor: eKapija.ba
Promovirana pionirska ekspedicija Walking the Via Dinarica

Pionirska ekspedicija “Walking the Via Dinarica” će prehodati put od Albanije do Slovenije sa ciljem da sa ostatkom svijeta podijeli bogatu historiju i zapanjujuću prirodu ovog malo poznatog dijela Evrope.

Jučer je u Zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu predstavljena pionirska ekspedicija "Walking Via Dinarica"  koja povezuje visoke planinske lance Dinarida. Kroz projekat “Walking the Via Dinarica” ekspedicija će prehodati put od Albanije do Slovenije  sa ciljem da sa ostatkom svijeta podijeli bogatu historiju i zapanjujuću prirodu ovog malo poznatog dijela Evrope i utvrdi prioritete za buduće akcije.

(Zahra Virani, David Barth)

Tokom tromjesečnog hoda, planinar Kenan Muftić  i  fotografkinja Elma Okić će stvoriti  najveća zbirka fotografija i video zapisa koje promoviraju ovu cijelu regiju i njenu lokalnu, regionalnu i međunarodnu turističku ponudu.

Ekspedicija je organizovana u okviru projekta Via Dinarica kojeg provodi Udruženje avanturističkog turizma BiH (ATA BiH), a koji je potpomognut od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), te Vlade Japana u okviru projekta “Čist Vrbas”.

“U saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, Razvojni program Ujedinjenih nacija  je pomogao razvoj koncepta Via Dinarice koji će omogućiti  razvoj  ruralne regije Dinarskog luka kroz promociju svojih turističkih resursa i potencijala te pružanje podrške za uspostavu efikasnih međuregionalnih partnerstava”, izjavila je Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

“Ovaj prekogranični projekat će omogućiti građanima koji žive u malim mjestima i planinskim selima duž bh. dijela trase da ostvare prihod i ponude održive turističke usluge i proizvode kao što su male gostinske kuće i restorani, tradicionalna hrana i vina, rukotvorine i suvenire. Promoviranjem razvoja trase Via Dinarica u BiH, USAID će podstaći kapitalne investicije u lokalnoj industriji i doprinijeti proširenju međunarodnih i regionalnih tržišta”, rekao je David Barth, direktor misije USAID-a u BiH.

"Danas smo stigli u BiH samo da bi prisutnima prenijeli mali dio iskustva sa ove pionirske ekpedicije koje je krajem avgusta krenula iz Albanija i  drago nam je što će od danas svi zainteresovani moći da naš put prate preko webportala www.viadinarica.com, koji ćemo svakodnevno ažurariti pričama, videomaterijalima i fotografijama," izjavio je Kenan Muftić, vođa ekspedicije.

“Angažovanje blogera iz Amerike, Velike Britanije i drugih evropskih zemalja, je jedan od boljih i najmodernijih načina kako da široj javnosti predstavimo Via Dinaricu kao projekat širokog spektra aktivnosti koji za cilj ima da istakne posebnost svake od zajednica na tom području kao i kvalitet turističkih usluga koje pružaju”, istako je Tim Clancy, PR ovog projekta.

“ATA BiH je krovna asocijacija koja okuplja aktere avanturističkog turizma sa teritorije cijele BiH. Projekat “ Walking the Via Dinarica” je jedna od inicijativa koju ATA BiH sprovodi zahvaljujući podršci međunarodnih organizacija sa ciljem promocije Bosne i Hercegovine kao avaturističke destinacije. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u naporima za  razvoj turističke ponude BiH”,  rekao je Aleksandar Pastir, predsjednik UO ATA BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza