2014. godinu ćemo pamtiti po poplavama i velikim projektima

22.12.2014. 13:06 / Izvor: eKapija.ba
2014. godinu ćemo pamtiti po poplavama i velikim projektima

Na izmaku smo još jedne poslovne godine koja je bila turbulentna, i kako bi rekli menadžeri, vrlo izazovna za privredu. Novinari portala eKapija.ba vrijedno su bilježili sve vaše poslovne poteze i na kraju godine sumirali rezultate.

Na izmaku smo još jedne poslovne godine koja je bila turbulentna, i kako bi rekli menadžeri, vrlo izazovna za privredu. Novinari portala eKapija.ba vrijedno su bilježili sve vaše poslovne poteze i na kraju godine sumirali rezultate.

POPLAVE I RUDARSKA TRAGEDIJA

Najznačajniji događaj koji je je obilježio 2014. godinu su poplave koje su BiH zadesile u maju. Bez krova nad glavom ostalo su mnoge porodice u nekoliko bh. gradova, dok su privredni subjekti u poplavljenim područjima pretrpjeli ogromne štete, što je dovelo i do smanjenja broja uposlenih u pojedinim bh. kompanijama.

Još jedan tužan događaj koji je zadesio našu zemlju u 2014. godini je i tragedija u rudniku Raspotočje gdje je život izgubilo pet rudara.

2014. godinu pamtit ćemo i po realizovanim projektima na Koridoru Vc. Otvoren je tunel 1. Mart čija dužina iznosi 2.949 . U realizaciju je investirano 62 miliona eura i ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru Vc. Svečano je otvorena i moderna autocesta, od Sarajeva zapad do Tarčina koja spaja Srednju Bosnu sa ulazom u Hercegovinu. Izgradnja autoceste Sarajevo zapad – Tarčin, najzahtjevnije dionice na Koridoru Vc, je trajala nepune dvije godine i završena je prije ugovorenog roka. Izgrađeno je 20 kilometara od čega 5,5 kilometara tunela i 1,5 kilometar mostova i vijadukata. Vrijednost investicije je skoro 300 miliona eura.

U okviru izgradnje Koridora Vc uspješno je završen i projekat izgradnje autoceste od petlje Međugorje do Međunarodnog graničnog prijelaza Bijača, čime je Hercegovina dobila prvih 10 kilometara autoceste, a Federacija 102 km ukupno završenog autoputa. Izgradnja 10 kilometara autoceste trajala je dvije godine i iznosila je 70 milijuna eura bez PDV-a.Time je BiH spojena s europskom mrežom autocesta.

AGROKOR I INTEREX DOBILI NOVE VLASNIKE, TUŠ OJADIO BH DOBAVLJAČE

Godinu na izmaku pamtit ćemo i po velikim preokretima u oblasti trgovine. Agrokor je preuzeo Mercator, čime je Konzum preuzeo vodeću ulogu stranih trgovačkih lanaca u BiH.

Tuš se povukao sa bh. tržišta, ostavio radnike na ulici i ojadio bh. dobavljače sa dugom većim od 20 miliona KM.

Bingo je preuzeo 24 poslovna objekta Interexa zajedno sa 709 uposlenika.

2014. pamtit ćemo i po otvaranju Sarajevo City Centara koji se prostire na površini od gotovo 49.500 metara kvadratnih sa oko 100 prodajnih prostora.

HIFA NAJAVILA ŠIRENJE, ELEKTROPRIVREDA DOBILA KREDIT ZA BLOK 7

Godinu su obilježili i veliki energetski projekti. U RMU Breza pušten je u rad novi širokočelni kompleks vrijedan 19,5 mil. KM koji predstavlja značajan doprinos povećanju sigurnosti rada rudara.

Elektropriredi BiH je odobren kredit od 667,8 miliona eura za projekt Bloka 7 u TE Tuzla.

Također, potpisan je i sporazum o saradnji Opštine Sokolac sa londonskom firmom „Hyidro power energy“ oko izgradnje HE na Bioštici.

HIFA Petrol najavila širenje poslovne mreže u BiH. U okviru širenja otvorena i 27 benzinska stanica na Ilidži.

NIS preuzeo benzinske stanice OMV-a u BiH koje nose znak Gazproma.

BOLJA TURISTIČKA PONUDA: OTVORENI NOVI HOTELI

U 2014. godini naša zemlja je imala i dosta investicija u turizam. U Rudom je otvoren hotel Comsar Rudo. Hotel je u kategoriji četiri zvjezdice i raspolaže sa 64 ležaja. U izgradnju hotela investirala je „Comsar Energy Group", vlasništvo Rašida Serdarova.

U samom centru Sarajeva je otvoren hotel Residence Inn by Marriott. Opal-Comerce d.o.o. Bihać otvorio je na Baščaršiji "Opal Home".

HENKELOVA INVESTICIJA U BILEĆI I SP U NOGOMETU

eKapija.ba u 2014. godini bilježila je sve vaše uspjehe. Stoga nećemo zaboraviti investiciju Henkela koji je u Bileći počeo izgradnju tvornice. Tvornica će se prostirati na površini od 6.000 m2 i u njoj će u prvoj fazi posao dobiti 30 radnika, dok će indirektno taj broj biti još veći. Pomenut ćemo i projekat izgradnje Stupske petlje koji su Sarajlije čekale godinama. Podhodnik u okviru ovoga projekta otvoren je u oktobru, a ukupna investicija u ovaj projekat iznosi 21,1 milion KM. 

Godinu nećemo završiti bez sportskog događaja koji je obilježio godinu. Bh. reprezentacija napravila je historijski iskorak i prvi put učestvovala na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu, a dobili smo i novog selektora.

DOGAĐAJI I PROJEKTI KOJE STE NAJRADIJE ČITALI KOD NAS

Sve događaje, investicije i zanimljive priče koji su obilježili 2014. godinu nismo mogli uvrstiti u ovaj tekst, ali oni koji su izazvali najviše pažnje naših korisnika prema čitanosti izdvojili smo po naslovima:

  • Zamjena bh. vozačkih dozvola uskoro moguća u Njemačkoj        

  • Hifa širi prodajnu mrežu, gradi plinski terminal i smanjuje nezaposlenost

  • Luksuzna kruzer bicikla sa natpisom Made in BiH prodaju se širom svijeta

  • Suljević-Cipelići i Kreis BH kupili objekte Energoinvesta  

  • Ortačka grupa iz Žepča preuzela Krivaju

  • Car Trim Žepče: Fabrika za proizvodnju presvlaka u 2014. godini

  • Završeni prvi stanovi stambenog kompleksa Miljacka      

  • SIPA od jutros hapsi poznate vlasnike marketinških agencija!      

  • Uspješna privatizacijska priča iz Tešnja: Njemački recept i tešanjska pamet          

  • Kuvajćani grade u Otesu stambeni kompleks "Sarajevo Waves" od 50 miliona KM

  • Dolazak Lidla u BiH sve (ne)izvjesniji            

  • Wizz Air će od 2015. godine letjeti i sa Sarajevskog aerodroma  

  • Mineralna voda Oaza nagrađena Zlatnom ružom ZEPS-a

  • Deichmann trgovine u BiH: Do kraja godine 100 radnih mjesta    

  • Za posao u Švedskoj dovoljan pasoš i dogovor  

  • Bosanske firme prave obuću za Geox, Tamaris i Nero Giardini    

  • Otvorena vrata velikoj investiciji: Bauhaus dobija građevinsku dozvolu    

  • Drvo Produkt kupio Standard, proizvodnja sa Stupa seli u Ilijaš?  

  • Bosnet pokrenuo prvu fabriku za proizvodnju hrane za kućne ljubimce       

ZA PORTAL eKapija.ba: 2014. GODINA USPJEHA I NAGRADA

Zajedno sa vama i portal eKapija.ba u 2014. godini je rastao i bilježio uspjehe. Prvo priznanje u 2014. stiglo nam je u martu od EBRD-a kada smo dobili nagradu za najbolji projekt. Na ovome nismo stali u okviru 1. Međunarodnog dana ženskog poduzetništva direktorici portala eKapija.ba Azri Atagić Ćatović uručena je nagrada Lady Boss.

U augustu smo vas iznenadili, predstavili smo našu prvu aplikaciju za Android i iOS platforme. Sa nagradama nismo stali. U oktobru je stigla još jedna radi se o QUDAL - TOP QUality meDAL koju smo osvojili na temelju najvećeg broja glasova ispitanika u kategoriji: najkvalitetniji poslovni portal u Bosni i Hercegovini. 

Pripremila: E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti