BH Airlines: Ne obustavljamo operacije iako radimo u otežanim okolnostima

18.02.2015. 13:09 / Izvor: eKapija.ba
BH Airlines: Ne obustavljamo operacije iako radimo u otežanim okolnostima

Iako su jučer mediji objavili da bi BH Airlines, jedina bh. aviokompanija, mogla od danas obustaviti sve operacije, to se nije dogodilo. ''Ne zaustavljamo operacije iako radimo u otežanim okolnostima'', potvrdili su za ekapija.ba iz BH Airlinesa.

Iako su jučer mediji objavili da bi BH Airlines, jedina nacionalna aviokompanija, mogla od danas obustaviti operacije, to se nije dogodilo. ''Ne zaustavljamo operacije iako radimo u otežanim okolnostima'', potvrdili su za ekapija.ba iz BH Airlinesa. Iako je bilo otkazanih letova kažu da je jutros realiziran let za Cirih.

Edin Hrapović, iz služba za odnose sa javnošću BH Airlinesa, navodi da očekuju deblokadu računa. Kada se to dogodi Vlada FBiH bi trebala uplatiti subvenciju koje su potrebne ovoj kompaniji.

Računi su zbog dugovanja blokirani od strane Međunarodnog aerodroma Sarajevo i kompanije HETA-e (Hypo Leasing).

Prema prethodnim informacijama, dug ovog javnog poduzeća prema Aerodromu Sarajevo, HETA-i, te drugim dobavljačima iznosi oko 26 milijuna maraka.  

Podsjetimo, na nedavno održanoj sjednici Vlade FBiH istaknuto je da je su voljni pomoći jedinom avioprevozniku u našoj zemlji. Tada je navedeno da trenutno mogu izdvojiti miliujun 800 tisuća maraka, što bi bilo dovoljno da se odblokira račun BH Airlinesa i da se poduzeće izvuče iz blokade.

Zaključeno je da Uprava društva hitno sačini prijedlog mjera za sanaciju, a Aerodrom Sarajevo i BH Airlines bi trebalo dapoduzmu potrebne radnje da bi se reprogramirao dug prema Aerodromu Sarajevo.

Ono što je u ovom trenutku otežavajuća okolnost za BH Airlines je to što je u Federacije još u tijeku formiranje nove vlasti čiji završetak se očekuje tek početkom narednog mjeseca.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti