Privrednici namjeravaju tužiti slovenski Tuš zbog nenaplaćenih dugovanja

31.10.2014. 15:36 / Izvor: eKapija.ba
Privrednici namjeravaju tužiti slovenski Tuš zbog nenaplaćenih dugovanja

Privrednici u Republici Srpskoj, koji bi mogli biti oštećeni nakon povlačenja slovenske firme "Tuš" iz BiH, razmatraju sve aktivnosti pa i krivične prijave i tužbe da bi naplatili svoja dugovanja.

Privrednici u Republici Srpskoj, koji bi mogli biti oštećeni nakon povlačenja slovenske firme "Tuš" iz BiH, razmatraju sve aktivnosti pa i krivične prijave i tužbe da bi naplatili svoja dugovanja.

Nakon današnjeg sastanka u Područnoj privrednoj komori Banja Luka s kompanijama iz Republike Srpske koji imaju probleme u poslovanju s firmom "Tuš" d.o.o Bihać, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić je najavio da će se u narednoj sedmici održati sastanci s predstavnicima svih nadležnih institucija da bi se predložila određena rješenja.

-U proteklom periodu obratili smo se Upravi za indirektno oprezivanje (UIO) BiH, koja je odmah reagirala i spriječene su određene aktivnosti koje su išle u pravcu povrata PDV-a firmi „Tuš trejd“, rekao je Račić uz uvjeravanje da je ta institucija pokrenula opsežnu akcija kada je u pitanju slovenska firma i njeno poslovanje u BiH.

Naveo je da su se predstavnici Područne privredne komore Banja Luka obratili i Poreskoj upravi RS-a, a u sve je uključen i Inspektorat i policija RS-a.

"Vidjet ćemo naredne sedmice koja su njihova saznanja i dalje aktivnosti", tvrdi Račić.

Ranije je objavljeno da se „Tuš“ povlači iz BiH, te da bi mogao ostati dužan više od 20 miliona KM dobavljačima iz BiH.

UIOBiH je odmah pokrenula opsežnu kontrolu u obje firme kompanije Tuš u BiH. Račić i danas potvrđuje da su o svemu obavijestili i Ambasadu Slovenije u BiH.

Indikativno je da se nakon današnjeg sastanka u Privrednoj komori RS-a niko od oštećenih privrednika iz RS-a nije želio obratiti medijima, objavila je agencija Fena. 

Sastanak u VTK u cilju zaštite domaćih kompanija i naplate dugujućih potraživanja

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine također planira organizirati radni sastanak sa bosanskohercegovačkim privrednicima- dobavljačima slovenačkog trgovačkog lanca "TUŠ" kojima je ova firma ostala dužna. Sastanak će se održati 03. novembra 2014. godine (ponedjeljak) sa početkom u 11:00 sati u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Branislava Đurđeva 10, Sarajevu.

Svrha organizacije sastanka je utvrditi činjenično stanje i konkretne zahtjeve oštećenih dobavljača, kako prema institucijama vlasti i države Bosne i Hercegovine, tako i prema kompaniji "Tuš", Ambasadi Slovenije i Evropskoj komisiji u Bosni i Hercegovini s ciljem zaštite domaćih kompanija i naplate dugujućih potraživanja, navode iz VTK. 

Izvor: Fena/eKapija.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti