Prekogranična saradnja u podizanju zasada ljekovitog i aromatičnog bilja

20.02.2015. 08:18 / Izvor: eKapija.ba
Prekogranična saradnja u podizanju zasada ljekovitog i aromatičnog bilja

Eco food tura podrazumijeva podizanje zasada, ljekovitog i aromatičnog bilja na oglednom polju, koji bi trebao da doprinese razvoju same proizvodnje u ovoj oblasti i zapošljavanjе određenog broja ljudi.

Opština Teslić sa ostalim partneriam iz BiH i Hrvatske pokreće projekt koji se fokusira na  proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja na ovom području. U povodu toga juče je održan uvodni sastanak i prezentacija projekta "Eco food tura" na kojoj su učešće uzeli predstavnici iz sektora agrobiznisa, te predstavnici vlasti lokalne zajednice.

Ovaj projekt podrazumijeva podizanje zasada, ljekovitog i aromatičnog bilja na oglednom polju, koji bi trebao da doprinese razvoju same proizvodnje u ovoj oblasti i zapošljavanjе određenog broja ljudi. Osim toga, kroz projekat je predviđeno da se instaliraju prerađivački kapaciteti, odnosno sušare i destilatori za finalizaciju proizvoda koji će zasigurno naći svoje mjesto na tržištu.

Prema riječima šefa Odjeka za razvoj opštine Teslić, Dragana Mišića, opšta poznata činjenica je da je na svjetskom tržištu izuzetno lako prodati eterično ulje, ali ukoliko ga imate u dovoljnim količinama. "Na ovaj način okupljanjem većeg broja proizvođača mi se nadamo da ćemo uspjeti u tome da zainteresujemo poljoprivredne proizvođače da mogu na svojim parcelama omogućiti i svojoj porodici sticanje prihoda koji će omogućiti bolji i lakši život. Podizanje oglednog zasada, ljekovitog i aromatičnog bilja na površini od 1ha je na jesen, čime će prethoditi edukacija zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača kako bi se izbjegle početničke greške u samoj proizvodnji", naglasio je Mišić i dodao da su u opštinskom budžetu već planirana podsticajna sredstva za ovu namjenu, tako da se očekuje velika zainteresovanost korisnika.

Asistent na projektu "Eko futura", Ivan Antunović, rekao je da je projekat usmjeren na korisnike sa područja opštine Teslić, a sa Hrvatske strane granice će se odvijati u opštini Drenovci i da projekat finansira EU iz IPA sredstava kroz program prekogranične saradnje BiH i Hrvatske.

"Projekat će trajati dvije godine i ovdje u Tesliću ćemo razvijati ekološku proizvodnju, prvenstveno se bazirajući na proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja, a radićemo i pogon za preradu, izgradićemo sušaru i destilator, a podizaćemo i zasade", pojasnio je Antunović.

Naveo je da je otkup u okviru projekta zagarantovan. "U BiH je registrovana jedna mreža koja se zove Agro-map mreža, ona je mreža sakupljača, proizvođača ljekovitog aromatičnog bilja. Unutar te mreže sve firme rade proizvodnju sakupljanja i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja. Korisnike sa opštine Teslić ćemo vezati u tu mrežu i oni će raditi proizvode koji su potrebni toj mreži", istakao je Antunović.

Projekt "ECO food tura", finansira Evropska unija kroz Instrument za pred-pristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina, a implementira ga Udruga preduzetnika i poslodavaca Žepče (BiH), sa partnerima Lokalna razvojna agencija „Vjeverica" (RH), Opština Teslić (BiH), Agencija za razvoj Vukovarsko srijemske Županije HRAST (RH), Opština Drenovci (RH), Poljoprivredni fakultet Osijek (RH) i Osnovna Škola Ivan Meštrović Drenovci (RH).

Vrijednost projekta je 397.645,94 EUR. Budžet za implementaciju planiranih aktivnosti sa BiH strane granice iznosi 220.942,49 EUR, od toga EU financira 84,98 % ili 187.755,36 EUR, a ostatak domaće institucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti