Dubai dobija međunarodni centar za halal proizvode

11.10.2013. 17:17 / Izvor: eKapija.ba
Dubai dobija međunarodni centar za halal proizvode

Ekonomska i industrijska komora grada Dubaia nastoji da privuče najbolje kompanije iz cijelog svijeta a naročito one koje dolaze iz zemalja koje posluju po principima islamske ekonomije.

Ekonomska i industrijska komora grada Dubaia nastoji da privuče najbolje kompanije iz cijelog svijeta a naročito one koje dolaze iz zemalja koje posluju po principima islamske ekonomije.  U  svrhu toga osniva se Međunarodni centar za halal proizvode koji će omogućiti lakši protok halal proizvoda na tržište UAE pa i Bliskog Istoka.

"Dubai će imati međunarodni centar za halal proizvode i uživat će 10% globalnog tržišnog udjela u naredne tri godine. Centar će imati međunarodnu laboratoriju i akreditaciju i bit će aktivan od prvog kvartala 2014. godine. Uloga centra bit će provjera da li dostavljeni proizvodi zadovoljavaju islamske standarde za akreditaciju", rekao je Hussain Naser Lootah, član Vrhovnog odbora islamske ekonomije i generalni direktor općine grada Dubaia.

Komora će organizirati Global Islamic Economy Summit, koji će se održati 25-26. novembra 2013. godine. Ukupna vrijednost halal proizvoda iznosi 2.7  triliona USD, dok vrijednost tržišta halal hrane se procjenjuje 685 milijardi USD.

"Odbor je osnovao komisiju za islamske standarde koja će pregledati trenutno stanje halal proizvoda na tržištu. Pored toga njena uloga je održavanje sveobuhvatnog i jedinstvenog regulatornog okvira, poštivanje propisanih normi za halal proizvode i kordinacija sa drugim nadzornim tijelima", rekao je dr. Hamad Al Shibani, član odbora i generalni direktor Odjela sa islamska pitanja i dobrotvorne aktivnosti Dubaia. 

Bosna i Hercegovina ima izuzetno dobru saradnju sa UAE u oblasti halal što pruža veliku šansu za izvoz bh proizvoda na tržište UAE. Agencija za certificiranje halal kvalitete jedina je institucija iz jugoistočne Europe u oblasti halal certificiranja kojoj je odobren, kod Ministarstva okoliša i voda Ujedinjenih Arapskih Emirata, nesmetan plasman halal proizvoda na tržište UAE.

Tako danas imamo nekoliko bh kompanija (Menprom, Vispak, Bimal, Argeta, itd) koji svoje proizvode plasiranju na tržište UAE i drugih zemalja zaliva

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti