IDC Adriatics: Strojil i Galić osvajači prvih CIO nagrada u BiH

20.02.2015. 09:28 / Izvor: eKapija.ba
IDC Adriatics: Strojil i Galić osvajači prvih CIO nagrada u BiH
OTVORI GALERIJU

Adnan Strojil, šef IT službe JP Autoceste FBIH d.o.o. iz Mostara te Danijel Galić, voditelj IT odjela tvrtke Violeta d.o.o., dobitnici su prvih nagrada koje je IDC Adriatics dodijelio najboljim direktorima informatike i njihovim projektima u BiH.

Adnan Strojil, šef IT službe JP Autoceste FBIH d.o.o. iz Mostara te Danijel Galić, voditelj IT odjela tvrtke Violeta d.o.o., dobitnici su prvih nagrada koje je IDC Adriatics sinoć na gala večeri u hotelu Sarajevo dodijelio najboljim CIO-ima (direktorima informatike) i njihovim projektima u Bosni i Hercegovini.

Stručni sud u sastavu Semir Ibrahimović (Bosnia Bank International), Timur Gadžo (ZIS KS) i Faruk Smajević (VGT Osiguranje) odlučio je da nagradu u konkurenciji šest prijavljenih projekata iz javnog sektora osvaja projekt implementacije ITS-a (Intelligent Transport System) za nadzor i upravljanje nad izgrađenim dionicama autoceste koridora Vc u BiH. Projekt je ispred poduzeća JP Autoceste FBIH d.o.o. iz Mostara vodio šef IT službe Adnan Strojil, a riječ je o projektu kojim se omogućava konsolidacija sistema naplate cestarine na svim izgrađenim dionicama autoceste spomenutog koridora.

"Ova nagrada je zaista lijepo priznanje za nešto što smo radili prethodnih godina i zaista se trudimo da to ispadne što bolje. Iza projekta stoji veliki broj mladih inžinjera, stručnjaka i jedna velika vizija uprave da prepozna informacione tehnologije i dozvoli da se implementiraju. Ovim projektom smo dokazali da IT može da uđe čak i u ovako konzervativne sfere, kao što je građevina. Ipak, najvažnije je, da je prema prvim statistika, broj stradalih na magistralnim cestama znatno manji, a ako smo ovim projektom uspjeli spasiti makar jedan ljudski život, onda mislim da imamo razloga da svi budemo ponosni", izjavio je Adnan Strojil nakon primanja nagrade, ističući značaj postojanja iste budući da su u BiH Informacione tehnologije naročito zapostavljene i rijetki su oni koji prepoznaju značaj toga.

U konkurenciji projekata provedenih u privatnim poduzećima, stručni sud je nagradu dodijelio projektu "Putnička prodaja i unaprjeđenje serverske infrastrukture" koji je ispred poduzeća Violeta prijavio njihov voditelj IT odjela Danijel Galić. Unaprjeđenje odnosno virtualizacija servera u ovom poduzeću provedena je zbog kontinuiranog povećanja broja servera potrebnih za razne sustave koje Violeta koristi te sve teže nadogradnje stand-alone servera. Pobjednički projekt odnosi se i na implementaciju aplikacije za putničku prodaju koju koristi 160 djelatnika Violete. Pomoću ove aplikacije olakšano je izravno slanje narudžbi od kupaca kao i razmjena informacija djelatnika na terenu i voditelja prodaje.

"Najteže u u projektu je bio dočarati ljudima da je to za njih korisno, ukazati zapravo šta time dobijaju. To je meni jedna od glavnih stvari koje potenciram, kada uvodim neki novi projekat. Dakle, šta će ljudi dobiti i šta će firma dobiti. Generalno, ovim projektom smo dokazali da je puno lakše raditi na terenu,da imaju puno više informacija jer lakše dolaze do njih", kazao je Galić, dodajući da mu nagrada puno znači jer će sada biti puno lakše upravi predstaviti i dokazati prednosti nekih projekata kada struka stoji iza tebe.

Semir Ibrahimović, jedan od članova stručnog žirija, izjavio je za portal eKapija.ba da su imali iznimno težak zadatak, budući da su pred sobom imali 18 kvalitetnih projekata u raznim industrijama i da je svaki od njih imao veliku vrijednost.

"Kada je riječ o projektima u javnom sektoru, vodili smo računa koliki doprinos daju za cijelo društvo, zatim vođenje, kompleksnost i veličinu projekta, kao i inovativnost. S druge strane, u projektima iz privatnog sektora, uz inovativnost, jako nam je bilo značajno da imamo raznovrsne projekte i da cijenimo i ono što se radi u industrijama koje obično nemaju novaca za investicije u IT, kao i povrat investicije, odnosno korist za firmu koji je taj projekat napravio", objasnio je Ibrahimović kriterije kojim su se vodili u odabiru projekata.

Inače, uz brojne nominirane, na dodjeli nagrada bili su prisutni i Jan Siroky, potpredsjednik IDC-a i regionalni direktor za regiju srednje i istočne Europe, Bliskog istoka i Afrike te Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa koja je u svom pozdravnom govoru istaknula kako velik broj prijava za ovu nagradu pokazuje važnost koju nagrada ima za IT sektor u BIH.

"Informatički sektor u BiH konačno je prepoznat kao jedan od ključnih elemenata unaprjeđenja poslovanja i u privatnom i u javnom sektoru. No, da bi IT industrija u cjelini mogla rasti i razvijati se, potrebni su dobri projekti koji imaju visoku poslovnu vrijednost, a još više su potrebni vrijedni, sposobni, kreativni i često genijalni stručnjaci. Ovo je, sigurna sam, prva od mnogih dodjela nagrada koje ćemo dodijeliti za najbolje IT stručnjake u BIH",  izjavila je Papež, i dodala kako se nada da će  ova nagrada, koja je u Hrvatskoj od milja nazvana CIO Oscar, opravdati naziv i u BiH i da će iduće godine imati ne 18, nego bar 28 prijavljenih projekata.

IDC Adriatics će sljedeće sedmice dodijeliti nagrade najboljim CIO-ima i njihovim projektima u Hrvatskoj a u planu je i skoro širenje nagrade, koja se u hrvatskim IT krugovima već naziva CIO Oscarom, na ostale zemlje u regiji.

Poslovni portal eKapija.ba bio je medijski pokrovitelj događaja.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti