KJKP "ZOI 84" svojim resursima kreće u obnovu hotela "Igman"

12.02.2015. 09:52 / Izvor: eKapija.ba
KJKP 'ZOI 84' svojim resursima kreće u obnovu hotela 'Igman'
OTVORI GALERIJU

Hotel je više puta bio prodavan preko Agencije za privatizaciju KS. Postoje zainteresirani za obnovu bob staze na Trebviću i skakaonica na Malom polju. Bob staza bi bila potpuno ekonomski isplativa, kaže Senad Omanović iz Sankaškog saveza BiH.

KJKP "ZOI 84" OCS s početkom nove građevinske sezone krenut će u obnovu devastiranog hotela "Igman", potvrdio je za Poslovni portal eKapija.ba direktor ovog preduzeća Midhat Hubjer.

Podsjetio je da je hotel "Igman" u nekoliko navrata prodavan putem Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo, ali da nije bilo adekvatne ponude.

"S obzirom da se iz godine u godinu hotel sve više i više ruinira i da samim tim gubi na svojoj vrijednosti, odlučili smo sa početkom sezone građevinskih radova svojim resursima krenuti u pripremu obnove hotela“, izjavio je Hubjer.

Bob staza u kalendaru takmičenja

Na pitanje kakva sudbina očekuje skakaonice na Malom polju i bob stazu na Trebeviću, Hubjer je rekao da ih ZOI 84 trenutno ne može obnoviti.

"Ono što znamo je da su se pojavili ineresanti koji bi na neki način učestvovali u sanaciji, kako jednog tako i drugog objekta. Mi smo otvoreni za sve vrste saradnje koje mogu doći na još veći nivo sve vrste usluga koji ZOI 84 može ponuditi, tako i držati otvorenu priču o eventualnom investiranju u ova dva objekta", kazao je Hubjer.

Kako je kazao predsjednik Sankaškog saveza BiH Senad Omanović, obnova sankaške, bob i skeleton staze na Trebeviću, imala bi višestruku korist.

"Stvorili bismo mogućnost da ova staza opet bude uvrštena u kalendar takmičenja Svjetske sankaške federacije (FIL) i Bob i skeleton svjetske federacije (FIBT). Naša staza na Trebeviću jedini je olimpijski objekat korišten u stopostotnom kapacitetu. Sarajevo je svake godine imalo tri trke Svjetskog kupa, a nekada i pet. Osim utrka, organizirane su i trening sedmice na koje su dolazile reprezentacije iz cijelog svijeta u disciplinama bob, sanke i skeleton", naveo je Omanović.

Podsjetio je da su svake godine američka i italijanska reprezentacija boravile i po mjesec dana na treninzima.

Ekonomska isplativost

Govoreći o finansijskoj isplativosti bob staze na Trebeviću, Omanović je spomenuo da svaka trka Svjetskog kupa donosi sredstva od TV-prava i sponzora koji postavljaju reklame na stazi.

"Staza bi bila isplativa, jer bi imala prihode i od cijena treninga i utrka u sankanju, bobu i skeletonu. Na sportske događaje ovog tipa dođe između 900 i 1.000 sportista, sa mehaničarima, trenerima. Uveli bi i turističko korištenje staze, kao što su 'vučko-tjubing', sanke i taxi bob. U zadnjoj deceniji napravljeni su bobovi i sanke na točkovima za treninge tokom cijele godine", rekao je Omanović.

Dodao je da je potrebno napraviti jedan hotel za sportiste i turiste u sklopu staze sa pratećim objektima.

Omanović je spomenuo da je na jednom sastanku sa predstavnicima Gradske uprave Insbrucka u Austriji saznao podatak da je ovaj grad u 2011. godini zabilježio 42.000.000 noćenja, a više od 50 posto bila su noćenja iz sportskog turizma.

Rekao je da je Svjetska sankaška federacija razgovarala sa MOK-om i tražila pomoć od njih u sanaciji bob staze.

"Predstavnici MOK-a bili su oduševljeni aktivnostima Sankaškog saveza BiH s ciljem obnove ovog olimpijskog objekta. Obećali su da će nam finansijski pomoći, ali oni to rade samo preko nacionalnih olimpijskih komiteta, jer zakonski ne mogu novac direktno uplaćivati savezima", izjavio je Omanović.

Prema njegovim riječima, kompletna obnova bob staze na Trebeviću iznosila bi oko 17.000.000 KM.

"Poredeći radi, gradnja olimpijskog bazena iznosila je 15,5 miliona KM i grad je uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo uspio finansirati realizaciju ovog projekta", naveo je Omanović.

Hubjer: Bićemo spremni za EYOF 2017

Hubjer je rekao da je Evropski festival mladih (EYOF 2017) događaj od velikog značaja za cijelu BiH.

"Sadašnja infrastruktura ne zadovoljava sve ono što uključuje kvalitetnu organizaciju EYOF-a 2017. Tu prevashodno mislim na sadašnji vertikalni transport, koji treba zamjeniti savremenijim i funkcionalnijim šestorosjedom i završiti građevinske radove na akumulaciji koja se koristi za vještačko osnježavanje. Možemo garantovati da će Bjelašnica zajedno sa Igmanom i Zetrom biti u punoj funkciji za vrijeme EYOF-a, te isto tako biti prepoznata kao top destinacija za zimski i ljetni turizam. ZOI 84 biće spreman da se sa svim svojim kapacitetima stavi na raspolaganje za EYOF 2017", rekao je Hubjer.

K.S.

Foto: Panoramio

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti