RS primjer kako se dobrom sinergijom dolazi do investitora

03.02.2015. 11:43 / Izvor: eKapija.ba
RS primjer kako se dobrom sinergijom dolazi do investitora

U RS-u, a ujedno i na području cijele BiH najveća investicija je britanske kompanije EFT u rudnik lignita i izgradnju Termoelektrane Stanari, potvrdio je za eKapija.ba Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a.

Uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi u BiH se realizuju mnogi projekti iza kojih stoje strani investitori. U RS-u, a ujedno i na području cijele BiH najveća investicija je britanske kompanije EFT u rudnik lignita i izgradnju Termoelektrane Stanari, potvrdio je za eKapija.ba Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a.

Od osnivanja kompanije 2005. godine do danas, uloženo je 399 miliona eura. Samo 2013. godine, EFT je uložio više od 145 miliona eura.

Prema zvaničnim podacima prošle godine u realizaciju ovoga projekta uloženo je više od 163 miliona. Zaposleno je novih 277 novih radnika, što danas čini kolektiv od 566 zaposlenih.

Kako je planirano Termoelektrana Stanari biće puštena u probni rad ove godine, a s komercijalnim radom, planirano je da počne tokom 2016. godine. Predviđa se da će stalno zaposlenih dobiti oko 900 osoba.

Strana investicija koja je od velikog značaja za RS je i izgradnja autoputa.

Blagojević, kaže kako ohrabruje činjenica da su investitori okrenuti ulaganjima u domaće kompanije.

Kao pozitivan primjer navodi otvaranje fabrike za proizvodnju gotovih odjevnih predmeta "Mak Mladost" u Mrkonjić Gradu.

U fabriku je zaposleno 110 radnika, a investotor je najavio da se nada da će broj biti duplo veći u narednih nekoliko mjeseci.

Ova investicija je rezultat dobre sinergije. Do saradnje je došlo tako što je ambasador BiH u Makedoniji, animirao investitore iz Makedonije, kompaniju Viba fashion group, kroz promociju Republike Srpske kao interesantnog prostora za investicije u industriji tekstila, te ih uputio u Privrednu komoru Republike Srpske.

"Na osnovu pokaznog interesa za proizvodnju teške i lake konfekcije, Privredna komora RS je prepoznala kapacitet bivše fabrike 'Mladost' iz Mrkonjić Grada kao odgovarajućeg za onu vrstu proizvodnje za koju su strani investitori pokazali interes."

Vjetar u leđa dala je i Vlada RS koja je ranije kupila ovu fabriku i dala je na upravljanje Opštini Mrkonjić Grad.

Iako su strane investicije od velikog značaja, jer doprinose razvoju privrede, Blagojević kaže kako je sudbina i u domaćim investicijama.

"Neophodno je ukinuti parafiskalna opterećenja. Smanjenjem poreza na doprinose, povećanjem  proizvodnog dijela ćemo omogućiti da postanemo atraktivniji i za domaće i strane ulagače", kaže Blagojević.

Institucije koje stoje na raspolaganju ulagačima u RS-u

U cilju reaizacije i privlačenja stranih investicija u RS- u na raspolaganju stranim ulagačima su:

  • Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju  koje obavlja upravne i druge stručne poslove,
  • Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu koje je formirano sa ciljem uspostavljanja ekonomske, naučnotehničke, kulturne, socijalne, informativne, prosvjetne, sportske i druge saradnje sa subjektima u inostranstvu,
  • Privredna komora Republike Srpske  sa regionalnim komorama, koje čine jedinstven komorski sistem, radi na stvaranju privrednog ambijenta koji će omogućiti i podstaći efektivnije i efikasnije poslovanje,  te je vodeća institucija u promovisanju i povezivanju privrede Republike Srpske sa svjetskom privredom, pruža usluge i funkcioniše na nivou najrazvijenijih komora, te ima profesionalnu stručnu službu i odgovarjuća finansijska sredstva za ispunjenje svojih zadataka,
  • Investiciono-razvojna banka Republike Srpske osnovana je s ciljem da podstakne investicije i stimuliše razvoj u Republici Srpskoj,
  • Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) koja je generator cjelokupnog sistema podrške razvoju malih i srednjih preduzeća,
  • Lokalna razvojna agencija Republike Srpske koja je formirana u cilju podrške razvoju svojih zajednica.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti