Savjetodavni panel EU programa za oporavak od poplava

09.02.2015. 17:22 / Izvor: eKapija.ba
Savjetodavni panel EU programa za oporavak od poplava

Evropska unija smatra da je koordinacija i saradnja sa relevantnim domaćim vlastima od presudne važnosti u upravljanju naporima EU za oporavak od poplava kao i u usmjeravanju te pomoći.

Na drugom sastanku Savjetodavnog panela EU programa za oporavak od poplava, održanom danas u Sarajevu, razmatran je napredak u naporima za oporavak od poplava u Bosni i Hercegovini, razmijenjene su informacije o dosadašnjim rezultatima, a razgovaralo se i o budućim prioritetima. Posebno su istaknute sanacija stambenih jedinica, ažuriranje procjene štete, jačanje zaštite od poplava i nastavak efikasne koordinacije.

EU program za oporavak od poplava je do 4. februara 2015. ostvario sljedeće ključne rezultate širom područja koja su pogođena poplavama u Bosni i Hercegovini:

- 1.170 domova je sanirano, a radovi  na sanaciji dodatnih 171 domova su trenutno u toku.

- 78 javnih objekata je sanirano, a u toku su radovi na 26 javnih objekata.

- 37 objekata komunalne infrastrukture je sanirano, a radovi na 42 objekata su u toku.

- završene su isplate bespovratnih sredstava za svih 56 odabranih  malih i srednjih preduzeća (u ukupnom iznosu od EUR 1.47 miliona), što će pomoći u zadržavanju i generiranju više od 1.800 radnih mjesta.

Nakon sastanka, Massimo Mina, šef Sekcije Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju u Delegaciji EU u BiH, izjavio je:

"Evropska unija smatra da je koordinacija i saradnja sa relevantnim domaćim vlastima od presudne važnosti u upravljanju naporima EU za oporavak od poplava kao i u usmjeravanju te pomoći. Današnji sastanak Savjetodavnog panela nam je dao priliku da ocijenimo napredak i rezultate koje smo do sada zajedno sa vlastima postigli, te da razgovaramo o načinima produbljivanje naše daljnje saradnje. Drago nam je da ima dosta vidljivih i opipljivih rezultata na terenu, ali jasno je da su potrebni daljnji održivi napori u ključnim područjima kao što su sanacija stambenih jedinica i normalizacija životnih uslova kako bi se pomoglo onima kojima je to najpotrebnije. Također je bitna bliska saradnja u budućnosti u jačanju otpornosti od poplava kako bi ove zajednice bile sigurne od budućih poplava, posebno u kontekstu 25 miliona eura bespovratnih sredstava koje je EU izdvojila za Bosnu i Hercegovinu u ovoj oblasti." 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti