Mali pomak u ispunjenju ekonomskih kriterija za članstvo u EU

16.11.2015. 14:35 / Izvor: Akta.ba
Mali pomak u ispunjenju ekonomskih kriterija za članstvo u EU

Ograničen pristup financiranju, spore provedbe ugovora i visoka porezna opterećenja rada su identificirani kao glavni čimbenici koji smetaju poslovanju u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Kopenhagenškim kriterijima pristupanje EU-u zahtjeva postojanje funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnosti da se ekonomija nosi sa konkurentskim pritiskom i snagama unutar Unije.

Koliko je to bitno za buduće zemlje članice pokazuje i činjenica da je kako bi poboljšali ekonomsko upravljanje od zemljalja koje se pripremaju za pridruživanje zatraženo da pripreme Program ekonomskih reformi (ERP) koji je set srednjoročnih i dugoročnih politika sa ključnim strukturalnim reformama čiji je cilj da podrže reforme i potaknu konkurentnost.

Ovaj program je osnova za posebne preopruke koje je usvojio EU sa zemljama Zapadnog Balkana i Turskom na sastanku Financijskog dijaloga održanom sredinom ove godine.

Kako će BiH morati intezivnije raditi na tome pokazuje i izvještaj o napretku BiH, objavljen prije nekoliko dana, koji pokazuje da je naša zemlja još u ranom stadiju razvoja funkcionalne tržišne ekonomije.

Neki koraci u pozitivnom smijeru napravljeno su u smislu usklađivanja koordinacije politika i jačanju poslovnog okruženja, posebno olakšanju ulaska na tržište i dobivanje građevinskih dozvola.

Ipak, održiviji ekonomski rast će zahtijevati razvoj dinamičnijeg privatnog sektora. To zahtjeva jaču političku podršku i implementaciju nepohodnih strukturalnih reformi, navodi se u izvještaju o napretku BiH.

Lars-Gunnar Wigemark, šef  Delegacije EU u BiH, je na nedavnom panelu održanom u Sarajevu, kazao da je mali progres prisutan, ali da je na funkcioniranje ekonomije pristan veliki upliv politike te da je to jedna od problema za razvoj tržišta. Navodi da je pozitivno i to što postoji politički koncenzus na svih razinama vlasti za provedbu ekonomskih reformi, ali da sada trebaju slijediti i konkretni koraci predstavnika vlasti u tom smijeru. 

U izvještaju o napretku BiH navedeno je da je ekonomski rast ostao otporan unatoč vanjskim šokovima kao što su bile prošlogodišnje poplave. Ipak, da bi se on održao u kratkoročnom razdoblju biti će potrebno početi sa implementacijom strukturalnih reformi.

Investicije su stimulirane isplatama u sklopu programa ekonomskog oporavka od poplava u 2014. a ulaganje u infrastrukturne projekte kroz ovaj program mogu predstavljati važnu kariku ekonomskog rasta i u 2015., procjenjuju stručnjaci.

Što se tiče tržišta rada poboljšanja su također neznatna. "Teško stanje na tržištu rada je još uvijek nepromijenjeno. Preporuka ERP-a je smanjiti nefleksibilnost tržišta rada rješavanjem prepreka za poticanje zapošljavanja, uključujući poduzimanje daljnjih koraka ka smanjenju poreznog klina osiguranjem proračunse  neutralnosti", navode stručnjaci. 

Jedan od zabrinjavajućih pokazatelja je, ističu, da je razina nezaposlenosti mladih porasla na 63 posto u 2014. u poređenju sa 59 posto u 2013. Prema statistikama nastavljen je trend nezaposlenosti žena koji je povećan sa 46 na 72 posto u 2014.

Što se tiče ekonomskog kriterija ulaska i izlaska na tržište napredak je postignut u segmentu ulaska na tržište i izdavanja građevinskih dozvola. Ipak, ustanovljeno je da je on nekoordiniran po entitetima. RS je u 2013. i 2014. provela ambiciozni set reformi koje su imale za cilj smanjiti vrijeme i troškove potrebne za registraciju kompanije. Također, su pokrenuli jedinstveni registar kompanija.

U FBiH je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o zateznim kamatama stvorilo uvjete za učinkovitije rješavanje zaostataka kompanijama.

U izvještaju o napretku je istaknuto da je jedan od pomaka naprijed predstavlja i činjenica da su oba entiteta najavila osnivanje registra neporeznih nakanda za kraj 2015. godine, u skladu s preporukom ERP-a.

Ograničen pristup financiranju, spore provedbe ugovora i visoka porezna opterećenja rada su identificirani kao glavni čimbenici koji smetaju poslovanju u Bosni i Hercegovini. Nije postignut napredak na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH(ERP preporuka 7), niti o međusobnom priznavanju registracije u od strane entiteta (ERP preporuka 8), navodi se

Podsjetimo, preporukama Programa ekonomskih reformi navodi se da se nastavi s uspostavom registra parafiskalnih pristojbi za ublažavanje tereta na tvrtke bez ugrožavanja održivosti javnih financija, smanje troškovi prilikom ulaska i izlaska na tržište te pojednostavi regulatorni okvir za izdavanje građevinskih dozvola, posebno u Federaciji.

Potrebno je, navodi se, poduzeti korake prema uspostavi jedinstvenog ekonomskog prostora rješavajući problem nedostatka interne koordinacije na svim razinama vlasti.

ERP preporuka 8 također traži da se unaprijedi poslovno okruženje i podrška razvoju privatnog sektora, uključujući i uzajamno priznavanja registracije kompanija. Ono što je također potrebno je razviti mjere koje će osigurati ciljanu potporu malim i srednjim poduzećima te proširiti njihov pristup financiranju kao i borbu protiv svih oblika korupcije, prijevare i pranja novca.

Tekst je objavljen u sklopu projekta ''BiH i proces euroatlantskih integracija''

“Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.“

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti