U iščekivanju odluke o aplikaciji za članstvo u EU

07.03.2016. 14:32 / Izvor: Akta.ba
U iščekivanju odluke o aplikaciji za članstvo u EU

Nizozemska koja predsjedava EU i kojoj je BiH predala zahtjev za članstvo već ga je uputila zemljama članicama kako bi mogle pripremiti svoje mišljenje o kojem će se izjasniti na nekoj od sjednica Vijeća.

Nakon što je BiH predala aplikaciju za članstvo još uvijek se ne zna kada bi je trebalo naći na dnevnom redu Vijeća Europske unije. Kako saznajemo Nizozemska, koja predsjedava Vijećem EU, i kojoj je BiH predala aplikaciju već ju je uputila zemljama članicama kako bi mogle pripremiti svoje mišljenje o kojem će se izjasniti na nekoj od sjednica Vijeća.

''Kada će to biti zna samo Vijeće'', rekli su nam iz Direkcije za europske integracije.

BiH, od tri uvjeta koji su postavljeni za kredibilnu aplikaciju, ostaje još ispregovarati izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom.

Ipak,mnogi su skeptični oko aplikacije za članstvo, smatrajući da je ona prerano predana.  

Kurt Bassuener, viši suradnik u Democratizacion Policy Council-u, smatra da je čitava diskusija o članstvu BiH u EU  fatamorgana u trenutnim uvjetima.

''Nema šanse da će ovakva BiH, disfunkcionalna kakva jeste, biti prihvatljiva za kandidata a kamoli za članstvo u EU'', naveo je on u online diskusiji na Debates.eu u povodu predaje bh. aplikacije za članstvo. Zato je, smatra, bolje da zemlja svoju energiju fokusira na to kako da državu učini funkcionalnojom za svoje građane nakon čega bi mogao uslijediti mnogo ozbiljniji proces u tom smijeru.

Mišljenja je da političke elite ne vide prednosti EU članstva, što objašnjava desetljeće ne samo zastoja na putu ka EU nego i nazadovanja u funkcioniranju vlasti.

''Oni već dominiraju sustavom i zašto bi se uznemiravali oko nečega što za njih odlično funkcionira. Nažalost, to je loša sreća za veliki broj građana koji pate zbog posljedica te anarhije'', kaže on.

Smatra da nema ništa što EU može ponuditi bh. političarima što je bolje od onoga što već imaju tj. da mogu sačuvati ono što su ukrali, nastaviti krasti i ostati nedodirljivi. To je čisto pitanje interesa, istaknuo je on u debati. 

Kaže da su jedine reforme koje su prošle do sada iz Reformske agende one koje se tiču Zakona o radu koji je u Parlamentu bio po hitnoj proceduri zbog čega je oboren na Ustavnom sudu Federacije.

Tanja Fajon, zastupnica u Parlamentu EU, kaže da razumije skepticizam vezan za predaju aplikacije za članstvo u EU i smatra da je to bio hrabar potez iako su mnogi upozoravali da je za to još preprano.

Ali također navodi da je to dašak svježeg zraka za građane i nova šansa za BiH. "Kada posjećujem BiH vidim da zemlja teži ka članstvu u EU i da njega vidi kao svjetlo na kraju tunela. To je prvi korak i ja mislim da to znači puno ljudima u BiH koji očajni zbog teške ekonomske situacije i traže neki napredak u smislu približavanju EU. Ako ništa bar simobički to je najveći korak koji je BiH napravila nakon dobivanja bezviznog režima krajem 2009.", kaže Fajon.

D.K.

Tekst je objavljen u sklopu projekta '"BiH i proces euroatlantskih integracija"

"Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti