FSC certifikacijom do održivog upravljanja šuma u BiH

10.12.2013. 11:48 / Izvor: eKapija.ba
FSC certifikacijom do održivog upravljanja šuma u BiH

Danas su IKEA, tvornica skandinavskog modernog namještaja i pokućstva i WWF predstavili su rezultate projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u BiH.

Danas su IKEA, tvornica skandinavskog modernog namještaja i pokućstva, i vodeća svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, predstavili su rezultate projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini" kroz koji su omogućili FSC certifikaciju državnih šuma u Tuzlanskom kantonu te identificirali i mapirali šume s visokom zaštitnom vrijednošću.

Partneri projekta, Šume Tuzlanskog kantona (ŠTK), kroz projekt su certificirali 73.000 hektara šuma te dobili FSC certifikat za održivo upravljanje šumama, dok je poduzeće Ramex d.o.o. dobilo  FSC Chain of Custody certifikat, čime se uspostavlja kompletan lanac održivog upravljanja šumama i prerade drva u Tuzlanskom kantonu. Iznimno pozitivni rezultati potakli su partnere da razmišljaju o nastavku projekta i njegovo proširenje na ostale dijelove  Bosne i Hercegovine kako bi zaštitili i bolje upravljali s iznimnim šumskim bogatstvom kojim raspolaže BiH.

"Certifikacija će našem poduzeću donijeti bolje očuvanje zdravlja i biološke raznolikosti naših šuma, veće mogućnosti plasmana certificiranog drva na međunarodna tržišta, bolju organiziranost samog procesa upravljanja šumama i smanjenje mogućih ilegalnih aktivnosti", istaknuo je pozitivne aspekte projekta Refik Hodžić, voditelj radne grupe za FSC certifikaciju u Javnom poduzeću "Šume Tuzlanskog kantona".

"Iznimno smo zadovoljni fantastičnim rezultatima koje je projekt postigao od njegovog početka u Tuzlanskom kantonu. To nam daje dobru osnovu za nastavak FSC certifikacije u preostatku Bosne i Hercegovine", rekao je Olle Forshed iz WWF Švedska, koordinator globalnog partnerstva WWF-a i IKEA-e.

Šume pružaju mnogostruke ekološke, ekonomske i socijalne koristi, kao što su drvni i nedrvni šumski proizvodi i ekološke funkcije, neophodne za opstanak čovječanstva. Moderni pristup upravljanja šumama, uz korištenje resursa koje nam pružaju, podrazumijeva i očuvanje njihove bioraznolikosti te očuvanje stabilnosti funkcija šumskih ekosistema.

"Iskustva pokazuju da FSC certifikat povećava konkurentnost šumarstva i drvne industrije, dok istovremeno osigurava da se šumama gospodari održivo uvažavajući načela očuvanja njihove biološke raznolikosti i društvene važnosti", istaknula je Stella Šatalić, projektna menadžerica i voditeljica programa šuma Dinarskog luka WWF-ovog Mediteranskog programa.

Zbog sve veće potražnje za drvetom i drvnim proizvodima na globalnom nivou ilegalna sječa predstavlja značajnu prijetnju jer doprinosi procesu nestanka i degradacije šuma. Time se ugrožava bioraznolikost i narušava održivo gospodarenje šumama uključujući i opstanak poslovnih subjekata koji poštuju odgovarajuće zakonske propise.

Pozitivna iskustva ovog projekta trebala bi poslužiti kao primjer ostalim kantonima u Federaciji koji još nisu certificirali svoje šume, posebno sa aspekta odgovornog upravljanja, i poboljšanju dijaloga šumarskog sektora sa lokalnim i kantonalnim vlastima i zajednicama.

"Na temelju uspostavljenih partnerskih odnosa i rezultata ovog projekta stvorene su mogućnosti za daljnje unapređenje održivog gazdovanja šumama u BiH. Ovo se prije svega odnosi na moguću finalizaciju nacionalnih FSC standarda za BiH, stvaranja pretpostavki za suzbijanje ilegalnih aktivnosti i ispunjenje Uredbe o drvetu", zaključuje prof. Mersudin Avdibegović sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu i lokalni koordinator projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti