Novi kilometri do vrata EU: Otvorena poddionica Bijača-Kravice

20.06.2013. 12:26 / Izvor: eKapija.ba
Novi kilometri do vrata EU: Otvorena poddionica Bijača-Kravice
OTVORI GALERIJU

Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić presjecanjem vrpce, danas su svečano otvorili novih pet kilometara autoceste na poddionici Bijača-Kravice.

Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić i premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić presjecanjem vrpce, danas su svečano otvorili novih pet kilometara autoceste na poddionici Bijača-Kravice, te deset kilometara obnovljenih regionalnih cesta R424 i R423. Nakon 20 mjeseci radova u vrijednosti od 56 miliona KM, uspješno je okončan još jedan projekat na kojem su radile domaće kompanije ŽGP i Hidrogradnja, predvođene kompanijom Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo. U sklopu poddionice Bijača - Kravice je izgrađen i granični prijelaz Bijača.

Podsjetivši da je granični prijelaz Bijača finansiran vlastitim sredstvima i završen i prije predviđenog roka, direktor Karić je najavio njegovo zvanično otvaranje slijedeće sedmice. "Autoceste FBiH nastavljaju dalje sa građenjem modernih autocesta u Bosni i Hercegovini i ovom dinamikom naša zemlja, njeni građani i građanke imat će do kraja 2014. godine izgrađenih 102 kilometra autoceste", istakao je direktor Karić.

Ističući zadovoljstvo što je ovim projektom ispunjeno obećanje dato načelniku Općine Ljubuški, premijer Vlade Federacije BiH, Nermin Nikšić podcrtao je da razlog više za zadovoljstvo pruža činjenica da su u realizaciji učestvovale domaće kompanije. "Uštedivši 6 miliona KM na ovom projektu, Autoceste FBiH su ta sredstva uložila u razvoj lokalne zajednice i ovaj projekat služi svima na čast", poručio je premijer Nikšić.

U svojstvu predstavnika BH konzorcija Hamed Ramić, direktor Euro – Asfalta d.o.o. Sarajevo zahvalio se svim partnerima te istakao da su na ovom projektu korištene najsavremenije tehnologije u izgradnji. "Ovim projektom bh. građevinarstvo steklo je potrebne reference, kojima domaće kompanije postaju konkurentnije i na drugim tržištima", zaključio je Ramić.

Načelnik Općine Ljubuški, Nevenko Barbarić objasnio je da je lokalna zajednica od početka bila uključena u realizaciju ovog projekta te istakao važnost ove autoceste za privredni razvoj jer su radna mjesta i investicije ono što treba cijeloj zemlji, pa tako i ovoj općini. Posebno se zahvalio direktoru Kariću na uvažavanju potreba lokalne zajednice izgradivši deset kilometara moderne regionalne ceste kako bi i prilaz autocesti i graničnom prijelazu bili kvalitetni.

Na poddionici Bijača – Kravice, pored autoceste dužine 5 kilometara izgrađena su 2 nadvožnjaka, 3 podvožnjaka, Centar za održavanje i kontrolu prometa, čeoni cestarinski prolaz i odmorište Kravice. Cesta će zvanično biti puštena u promet slijedeće sedmice, kada i granični prijelaz Bijača bude zvanično počeo sa radom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti