Baza podataka Dodjele ugovora sadrži informacije o firmama koje pobjeđuju na javnim nabavkama i pozivima

DODJELE UGOVORA vam odgovaraju na pitanje: “Ko je pobjeđivao na tenderima i po kojim cijenama?”

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 19.05.2020. 09:04

Usluge posredovanja u nabavci avio karata

Izvor: Akta.ba, 21.04.2020.

Sud

Bosne i Hercegovine

 

Broj: Su-08-81/20

Datum: 21.04.2020. godine

 

Na osnovu člana 64. stav (1) tačka b) i člana 70 stav 1., 3. i 6. Zakona o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", broj 39/14) i člana 1. Poslovnika o radu Suda Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH", broj: 82/05, 60/11 i 25/17) na preporuku Stalne komisije za javne nabavke Suda BiH broj: Su-08-80/20 od 21.04.2020. godine u postupku javne nabavke usluge posredovanja u nabavci avio karata - 63000000-9 donosim sljedeću

 

ODLUKU

o izboru najpovoljnijeg ponuđača za javnu nabavku usluge posredovanja u nabavci avio karata

 

član 1.

Prihvata se preporuka Stalne komisije za javne nabavke Suda BiH (u daljem tekstu: Komisija), broj: Su-08-80/20 od 21.04 2020. godine, te se Ugovor za javnu nabavku usluge posredovanja u nabavci avio karata - oznaka i naziv iz JRJN: 63000000-9 (usluge putnih agencija), dodjeljuje ponuđaču "GoBook" d.o.o. Visoko, sa sjedištem na adresi Alaudin 10 sa ponudom broj: 17/20 od 21.01.2020. godine i nakon sprovedene e-aukcije za ponuđenu cijenu u iznosu od 0,01 KM bez PDV-a.

 

član 2.

Ugovor o nabavci dostaviti će se na potpis izabranom ponuđaču "GoBook" d.o.o. Visoko, po proteku roka od 10 dana, računajući od dana kada su svi ponuđači obavješteni o izboru najpovoljnije ponude.

 

član 3.

Ova odluka objavljuje se na internetskoj stranici Suda BiH. Komisija za javne nabavke uputiti će obavještenje ponuđačima koji su učestvovali u postupku u skladu sa članom 70. stav (6) Zakona o javnim nabavkama.

 

član 4.

Bosna i Hercegovina

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i dostavlja se svim ponuđačima koji su učestvovali u postupku javne nabavke u skladu sa članom 71. stav (2) Zakona o javnim nabavkama. 

 

Obrazloženje

Postupak javne nabavke pokrenut je Odlukom o pokretanju postupka javne nabavke usluge posredovanja u nabavci avio karata broj: Su-08-13/20 od 14.01.2020. godine. Javna nabavka je provedena putem Konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda broj: Su-08-14/20, a procijenjena vrijednost javne nabavke za uslugu posredovanja u nabavci avio karata je 12.800,00 KM bez PDV-a za svaku godinu (predviđeno zaključivanje okvirnog sporazuma na period od 3 godine). Obavještenje o nabavci objavljeno je na portalu javnih nabavki pod brojem 243-7-2-1-3-2/20 od 16.01.2020. godine sa Tenderskom dokumentacijom.

Komisija je rukovodiocu ugovornog organa dostavila Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda i prijedlog o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku javne nabavke za uslugu posredovanja u nabavci avio karata. Komisija je blagovremeno i pravilno izvršila javno otvaranje ponuda dana 29.01.2020. godine i sačinila Zapisnik sa otvaranja ponuda koji je proslijeđen svim ponuđačima koji su učestvovali u postupku. Nakon otvaranja ponuda Komisija je pristupila ocjeni i poređenju ponuda, te o tome sačinila odgovarajuće zapisnike u kojima je utvrđeno sljedeće: daje blagovremeno pristiglo pet (5) ponuda (GOBOOK, CENTROTRANS- EUROLINES, VENTURA TRAVEL AGENCY, RELAX TOURS IMRKULIĆ COMPANY); da nije bilo neblagovremeno zaprimljenih ponuda; i da su sve pristigle ponude ponuđača ocijenjene prihvatljive u skladu sa Tenderskom dokumentacijom.

Za ovaj postupak je predviđena e-aukcija, koja je zakazana za dan 06.02.2020. godine sa početkom u 14.00 sati i ista se završila je u 15.18 sati. U toku e-aukcije došlo je do podnošenja novih cijena (novih ponuda) od strane ponuđača (GOBOOK, CENTROTRANS- EUROLINES, VENTURA TRAVEL AGENCY). Po okončanju e-aukcije, kreiranje izvještaj o toku i završetku e-aukcije (početna i konačna rang lista ponuđača) i ponude su rangirane kako slijedi: prvorangirana je ponuda ponuđača "GOBOOK" d.o.o. sa ponuđenom cijenom od 0,01 KM bez PDV-a, drugorangirana je ponuda ponuđača "VENTURA TRAVEL AGENCV d.o.o. sa ponuđenom cijenom od 15,00 KM bez PDV-a, trećerangirana je ponuda ponuđača CENTROTRANS-EUROLrNES d.d. sa ponuđenom cijenom od 20,00 KM bez PDV-a, četvrtorangirana je ponuda ponuđača RELAX TOURS d.o.o. sa ponuđenom cijenom od 213,50 KM bez PDV-a i petorangirana je ponuda ponuđača MRKULIĆ COMPANY d.o.o. sa ponuđenom cijenom od 855,00 KM bez PDV-a.

Po završetku e-aukcije i po zaprimljenom izvještaju o toku i završetku e-aukcije, Komisija za nabavke je pristupila analizi ponuda, te konstatovala da je cijena ponuđača "GoBook" d.o.o. Visoko sa ponuđenom cijenom od 0,01 KM bez PDV-a, koja je nakon provedene e-aukcije iznosila 0,01 KM bez PDV-a neprirodno niža u odnosu na ostale prihvatljive ponude, zbog čega je u smislu člana 66. stav 1. Zakona o javnim nabavkama zatražila pojašnjenje neprirodno niske cijene ponude od tri prvorangirana ponuđača i to "GoBook" d.o.o. Visoko, Ventura travel agency d.o.o. Travnik i Centrotrans-eurolines d.d. Sarajevo, zahtjevajući da ponuđač pismeno dostavi detaljne informacije o relevantnim sastavnim elementima ponuđene cijene, odnosno, razloge ponuđene cijene. Na zahtjev Komisije za nabavke odgovor su blagovremeno dostavili prvorangirani ponuđač „GoBook" d.o.o. Visoko i drugorangirani ponuđač "Ventura travel agency d.o.o. Travnik, dok trećerangirani ponuđač Centrotrans-eurolines d.d. Sarajevo nije dostavio pojašnjenje cijene svoje ponude. Razmatrajući odgovor ponuđača „GoBook" d.o.o. Visoko, koji je dao u aktu broj 70/20 od 11.03.2020.godine, Komisija je zaključila da navedeni ponuđač nije dostavio osnovano obrazloženje ponuđene cijene, odnosno, isti se u svom dopisu pozvao na akt Agencije za javne nabavke, koji se odnosi na stav Agencije za javne nabavke po pitanju pojašnjenja cijene kod e-aukcije, zbog čega je Komisija ponudu ponuđača „GoBook" d.o.o. Visoko ocijenila kao neprihvatljivu. S obzirom daje drugorangirani ponuđač "Ventura travel agency" d.o.o. Travnik u svom odgovoru broj: 06/20 od 10.03.2020. godine dostavio pojašnjenje cijene svoje ponude, odnosno, razloge ponuđene cijene, Komisija je konačno privatila kao opravdano obrazloženje cijene koju je dao ponuđač "Ventura travel agency" d.o.o. Travnik, te u skadu sa navedenim Komisija je predložila rukovodiocu da Ugovor za nabavku usluge posredovanja u nabavci avio karata dodijeli ponuđaču "Ventura travel agency" d.o.o. Travnik, kao drugorangiranom ponuđaču na rang listi sa cijenom od 15,00 KM bez PDV-a.

Prihvatajući preporuku Komisije, Ugovorni organ je donio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača broj: Su-08-64/20 od 19.03.2020,godine na koju je žalbu izjavio „GoBook" d.o.o. Visoko, koju je Ugovorni organ zajedno sa izjašnjenjem proslijedio Uredu za razmatranje žalbi BiH, a koji je, nakon stoje proveo postupak po žalbi, navedenog ponuđača donio odluku broj: JN2-01-07-1 -2-729-8/20 od 07.04.2020.godine i usvojio žalbu ponuđača „GoBook" d.o.o. Visoko, te poništio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača broj: Su-08-64/20 od 19.03.2020.godine i predmet vratio Ugovornom organu na ponovni postupak.

U obrazloženju navedene odluke Ured za razmatranje žalbi BiH ne osporava pravo ugovornog organa da u skladu sa članom 66. stav 1. Zakona o javnim nabavkama odbaci ponudu onog ponuđača, koji na traženje ugovornog organa nije dao adekvatno pojašnjenje cijene svoje ponude, ali smatra daje ugovorni organ trebao imati u vidu odredbu člana 3. stav 1. Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-aukcije, jer se u predmetnom postupku nabavke opredijelio za provođenje e-aukcije i da je trebao imati u vidu da e-aukcija predstavlja specifičan način provođenja dijela postupka javne nabavke i da je pri tome na jasan način propisan trenutak kada se analiza ponuda u e-aukciji vrši. Analiza ponuda, se prema obrazloženju Ureda za razmatranje žalbi BiH, vrši prije zakazivanja e-aukcije, jer se u aukciju puštaju samo prihvatljive ponude, tako da se sve analize ponude, uključujući i provjeru neprirodno niske cijene vrše prije zakazivanja e-aukcije, te da svako drugačije postupanje ne bi bilo usklađeno sa pravilima postupanja, a sa druge strane u potpunosti bi se izgubio smisao pokretanja i provođenja e-aukcije.

Slijedom navedenih razloga Komisija za javne nabavke je postupila u skladu sa navedenom Odlukom i pravnim shvatanjem koje je sadržano u odluci Ureda za razmatranje žalbi BiH broj: JN2-01-07-1-2-729-8/20 od 07.04.2020.godine, ponovila postupak javne nabavke i prihvatila ponudu ponuđača „GoBook" d.o.o. Visoko, kao prvorangiranog ponuđača sa cijenom od 0,01 KM bez PDV-a.

U postupku ocjene provedenog postupka, rukovodilac ugovornog organa nije našao nepravilnosti niti propuste u radu koji bi eventualno bili osnov za neprihvatanje preporuke Komisije. Naime, u postupku je ocijenjeno daje Komisija u svemu pravilno postupila, te daje izbor najpovoljnijeg ponuđača, u ponovnom postupku, izvršen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, podzakonskim aktima, internim aktima i Tenderskom dokumentacijom i daje nakon okončanja e-aukcije nesporno, daje prvorangirani ponuđač izabran primjenjujući kriterij najniže cijene koja je ponuđena u iznosu od 0,01 KM bez PDV-a. 

Iz navedenih razloga, primjenom člana 64. stav (1) tačka b) najniža cijena Zakona o javnim nabavkama odlučeno je kao u dispozitivu.

 

POUKA O PRAVNOM LIJEKU:

Ponuđač koji je učestvovao u postupku nadmetanja može radi zaštite svojih prava i pravnih interesa izjaviti žalbu ugovornom organu u roku od 5 (pet) dana od dana prijema ove odluke.

 

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: