EU

Agencije pozitivno ocijenile vodeće ekonomije eurozone

28.04.2014. 13:49 / Izvor: Ceppei

Međunarodne agencije za rejtinge pozitivno su ocijenile kreditne rejtinge nekih od vodećih gospodarstava eurozone, što je potvrda jačanja povjerenja u fiskalni i ekonomski oporavak eurozone.

Agencija S&P potvrdila je postojeći rejting Francuskoj za dugoročno zaduživanje, na 'AA', uz stabilnu prognozu. Agencija Fitch, pak, poboljšala je prognozu za rejting Italije u stabilnu i potvrdila njezin rejting 'BBB+', koji je tri razine iznad neinvesticijskog, odnosno špekulativnog.

Očekuje se da bi Fitch mogao poboljšati prognozu i u slučaju kreditnog rejtinga Španije nakon današnjeg zatvaranja europskih tržišta. Ranije ovoga mjeseca Fitch je podigao i prognoze za rejting Portugala - iz negativnih u pozitivne. Agencija S&P također je podigla kreditni rejting Cipra, sugerirajući time da se oporavak širi na zemlje u perifernom pojasu eurozone koje su bile najviše izložene finansijskoj krizi. Riječ je drugom po redu poboljšanju ocjene za tu posrnulu članicu od prošle godine nakon što se ta otočna zemlja našla na rubu finansijskog kolapsa.

Troškovi zaduživanja zemalja koje su bile najteže pogođene krizom oštro su pali ove godine jer labava monetarna politika koju provodi Europska središnja banka (ECB) u eurozoni ohrabruje ulagače da se u potrazi za boljim prinosima klade na oporavak tamošnjih ekonomija.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU