Altmaier protiv brzog ukidanja restriktivnih mjera

28.04.2020. 08:20 / Izvor: Fena
Altmaier protiv brzog ukidanja restriktivnih mjera

Njemački ministar ekonomije zatražio je u ponedjeljak od 16 saveznih država da sporo ukidaju ograničenja uvedena zbog sprečavanja širena koronanavirusa.

Njemački ministar ekonomije zatražio je u ponedjeljak od 16 saveznih država da sporo ukidaju ograničenja uvedena zbog sprečavanja širena koronanavirusa kako bi izbjegli pojavu druge pandemije i eventualno bili prinuđeni da uvedu nove restriktivne mjere.

Na osnovu njemačkog decentraliziranog političkog sistema, države imaju ovlasti da provedu ili da povuku mjere društvenog distanciranja na koje se savezna vlada oslanja u suzbijanju širenja virusa. Kancelarka Angela Merkel opire se pritiscima poslovnih lobija da brže ublaži ograničenja.

Njemačka ima oko 155.000 dijagnosticiranih slučajeva koronavirusa, sudeći po zvaničnim brojkama objavljenim danas, ali samo 5.750 preminulih, što je daleko niži omjer žrtava nego u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

"Kao osoba koja vjeruje u odluke zasnovane na činjenicama, ja preoporučujem svima nama da postupamo veoma pažljivo kako ne bismo bili prinuđeni na eventualno ukidanje ublaženih mjera", izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier, jedan od najbližih saveznika Merkel, za Deutschlandfunk radio u ponedjeljak.

Helge Braun, šef osoblja kancelarke Merkel, napisao je pismo poslanicima vladajuće koalicije, u čiji je uvid došao Reuters, i u kome navodi da bi Nijemci trebali biti optimistični.

On je dodao: "U interesu je kompletnog stanovništva da izbjegnemo preopterećivanje zdravstvenog sistema u dugoročnom smislu, prerano je govoriti o uikidanju društvenog distanciranja". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU