Austrija preuzela predsjedavanje EU, fokusirat će se na zaštitu vanjskih granica

01.07.2018. 12:32 / Izvor: SRNA
Austrija preuzela predsjedavanje EU, fokusirat će se na zaštitu vanjskih granica

Austrija je danas preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom i u tom razdoblju naglasak će staviti na sigurnost.

Austrija je danas preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom i u tom razdoblju naglasak će staviti na sigurnost, odnosno pitanje ilegalnih migracija, digitalizaciju evropske ekonomije te stabilnost i približavanje Evropskoj uniji susjednih regija, posebno zapadnog Balkana.

"Preuzimamo predsjedavanje Vijećem u razdoblju napetosti zbog migrantske krize, Brexita i međunarodnih kriza, a to je i posljednje puno predsjedavanje Vijećem prije izbora za Evropski parlament", rekao je u junu austrijski kancelar Sebastian Kurz prilikom susreta s čelnicima Evropskog parlamenta te najavio da će Austrija pridonijeti saradnji unutar EU.

Upravo je i posljednji samit prije austrijskog preuzimanja kormila Unije pokazao do koje je mjere Evropska unija podijeljena oko pitanja migracija, bez obzira na činjenicu da je nakon gotovo cjelonoćnih rasprava u petak ujutro postignut kompromis.

Čelnici 28 država članica dogovorili su uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azile na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU