Austrija šalje "Cobre" na vanjsku granicu Evropske Unije

22.07.2021. 11:48 / Izvor: Agencije
Austrija šalje 'Cobre' na vanjsku granicu Evropske Unije

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer najavio je u četvrtak kako će uputiti pripadnike specijalne jedinice policije "Cobra" na istočnu vanjsku granicu Evropske unije.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer najavio je u četvrtak kako će uputiti pripadnike specijalne jedinice policije "Cobra" na istočnu vanjsku granicu Evropske unije.

Istakao je da želi pojačati borbu protiv ilegalne migracije, i to na vanjskoj granici EU-a u Litvaniji, i dodao kako su u toku su razgovori s litvanskom kolegicom Agne Bilotaite, prenosi Tanjug, pozivajući se na austrijske medije.

"Zaštita vanjske granice znači i zaštitu naše granice. Uputit ćemo 13 pripadnika "Cobre" s opremom i oklopnim vozilom na istočnu granicu EU-a", naglasio je austrijski ministar.

Nehammer je istakao kako se podrazumijeva da je Austrija solidarna u borbi protiv ilegalne migracije s partnerima u Uniji.

Prenio je da je tokom tekuće godine do sada više od 1.700 ilegalnih migranata ušlo u EU preko Bjelorusije te kako taj broj i dalje raste.

"Na početku jula imali smo 70 migranata dnevno, a junu je broj bio već 500. Očekujemo da će u julu biti na 1.000, pošto aktuelno imamo oko 100 zaustavljanja ilegalnih migranata dnevno", rekao je.

Austrijski Heute prenosi riječi ministra kako migranti dolaze, prije svega, iz Iraka, Konga, Kameruna, Gvineje, Afganistana te kako Ministarstvo unutrašnjih poslova ima saznanja da se sedmično obavlja više regularnih letova iz Istanbula i Bagdada za Minsk.

Također, jedna agencija u Minsku i u zemljama porijekla te aviolinija uključeni su u organizaciju prebacivanja ilegalaca, tvrdi Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beču.

"Naša poruka Bjelorusiji mora biti jasna, a to je da nećemo dozvoliti da nas ucjenjuje", podvukao je austrijski ministar unutrašnjih poslova.

Fotografija: special-ops.org

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU