Barroso: Bugarska izgradnjom Južnog toka krši pravila EU

28.05.2014. 12:58 / Izvor: Fena
Barroso: Bugarska izgradnjom Južnog toka krši pravila EU

Barroso je to izjavio na konferenciji za štampu i dodao da je to stavio do znanja i bugarskom premijeru Plamenu Orešarskom s kojim je razgovarao o u Bruxellesu.

Bugarska izgradnjom dijela gasovoda Južni tok krši pravila Evropske unije i Evropska komisija će pokrenuti mjere da to ne dozvoli, saopćio je oko ponoći u utorak, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, rekavši da je o tome obavijestio i lidere zemalja Evropske unije koji su zasjedali u Bruxellesu.

Barroso je to izjavio na konferenciji za štampu i dodao da je to stavio do znanja i bugarskom premijeru Plamenu Orešarskom s kojim je razgovarao o u Bruxellesu.

On je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara kako gleda na činjenicu da Bugarska kreće u izgradnju Južnog toka na svojoj teritoriji uz saradnju sa zvaničnikom ruske kompanije koji je na spisku ličnosti kojima je uskraćena dozvola za putovanje u EU.

Barroso je podvukao da je vođama EU prenio potrebu da sve članice Unije budu jedinstvene oko energetske sigurnosti i, kako je istakao, "niko na summitu to nije osporio".

Dodao je da je liderima Unije predočio da su neki sporazumi koji su sklopljeni ili o kojima se pregovara u protivrečnosti s zakonima EU, napomenuvši da će Evropska komisija "s tim u vezi stupiti u dejstvo".

Barroso je rekao da je bugarskom premijeru Orešarskom stavio do znanja da pravila unutarnjeg tržišta EU moraju biti poštovana, "ne samo zato što je Evropska komisija čuvar odredbi Ugovora EU, već i zato što se dovodi u opasnost energetska sigurnost Bugarske i EU, ako se ti propisi ne poštuju".

"Mi smo potpuno upoznati s tom situacijom, to mjesecima pratimo i evropski komesar za energiju Ginter Etinger je u kontaktu s bugarskim ministrom energetike, a ja i na summitu EU nisam ostavio sumnje da će Evropska komisija djelovati uvijek kad smo ubjeđeni da pravila unutarnjeg tržišta, a konkretno pravila za energiju, nisu ispoštovana", kazao je Barroso.

"A to važi za ugovor Bugarske o izgradnji gasovoda Južni tok", zaključio je on, a prenosi Beta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU