EU / POLITIKA

Beaune: Sporazum o Brexitu moguć, 'ali ne po svaku cijenu'

29.07.2020. 11:40 / Izvor: Agencije

Francuska će nastaviti da zauzima odlučan stav u odbrani prava francuskih ribara u razgovorima o Brexitu, ali je sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom još moguć, izjavio je u srijedu francuski novi ministar za evropska pitanja Clement Beaune.

"Mi nećemo prihvatiti sporazum po svaku cijenu", izjavio je on za France Inter radio u svojim prvim javnim komentarima o Brexit otkako je imenovan na tu poziciju u nedjelju.         

"Bolje je da nemamo nikakav nego da imamo loš sporazum", kazao je on, dodajući da je, ipak, sporazum najbolji ishod za sve zainteresirane strane.

Britanija i Evropska unija sukobile su se u prošloj sedmici oko šansi za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini, koji Bruxelles smatra „malo vjerovatnim“ ali London izražava nadu da bi se mogao postići u septembru.

Francuska je jedna od primorskih država koje najodlučnije insistiraju da evropski ribari zadrže pravo na ribolov u britanskim vodama nakon okončanja prelaznog perioda krajem godine.

Prije nego što je postao ministar, Beaune je obavljao dužnost savjetnika predsjednika Emmanuela Macrona za evropska pitanja. Samoproklamovani anglofil, on je savjetovao Macrona u pregovorima o Brexitu od referenduma iz 2016. godine.

Kazao je da će Francuska biti „nepopustljiva“ u pregovorima oko ribolovnih prava i da neće biti „uzrujana“ britanskom pregovaračkom „igrom“.

"Da se ne zavaravamo, ukoliko ne bude sporazuma, to će postati teško pitanje. Morat ćemo se organizirati za odgovore u sektorima kao što su ribarsvo i finansijska podrška ribara", izjavio je Beaune, prenosi Reuters.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU