Beč pokrenuo kampanju za manje hrane u smeću

14.08.2013. 09:42 / Izvor: eKapija.ba
Beč pokrenuo kampanju za manje hrane u smeću

Iskoristi umjesto da baciš (Verputzen statt Verschwenden) naziv je nove kampanje Grada Beča kojom se građani žele podstaknuti da bacaju manje hrane u smeće.

"Iskoristi umjesto da baciš" (Verputzen statt Verschwenden) naziv je nove kampanje Grada Beča kojom se građani žele podstaknuti da bacaju manje hrane u smeće. "Osim etičkog aspekta su ekonomske i ekološke posljedice našeg konzumentskog ponašanja centralna tačka naše inicijative", objasnila je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima na prezentaciji kampanje koja obuhvata intenzivne diskusije o savjesnom korištenju hrane i savjete kako smanjiti i spriječiti bespotrebno bacanje namirnica.

Oko 70.000 tona nepokvarenih namirnica, dakle 40 kilograma po osobi, svake godine završi u smeću. To bi značilo da svako domaćinstvo godišnje doslovno baci 400 eura. Nadalje, 14 posto otpada u Beču čine jestive i neotvorene namirnice koje se često bace i prije isteka roka.  Plakat za kampanju pokazuje punu kesu za smeće na tanjiru sa priborom za jelo. Savjeti za potrošače odnose se na efikasniju kupovinu, praćenje roka trajanja namirnica i pravilno čuvanje hrane.  Problem sa bacanjem hrane imaju i druge zemlje. Procjenjuje se da se unutar Evropske unije godišnje baci 89 miliona tona namirnica, na svijetu 1,3 milijarde tona, saopćio je Compress Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU