BiH će aplicirati za grant sredstva iz WBIF-a vrijedna oko 13 miliona eura

11.03.2014. 17:01 / Izvor: eKapija.ba
BiH će aplicirati za grant sredstva iz WBIF-a vrijedna oko 13 miliona eura

U usvojenoj Informaciji Direkcije za Europske integracije navodi se da je IPA Koordinacijski odbor razmatrao i 2 regionalna projekta u kojima se predlaže učešće BiH.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Informaciju  Direkcije za europske integracije o prijedlogu paketa grant aplikacija za kandidiranje u okviru jedanaestog poziva za predaju projekata Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Vijeće ministara je zadužilo Direkciju za europske integracije da WBIF Tajništvu dostavi aplikacije koje se odnose na: Potporu za izradu karti opasnosti od poplava i karti rizika od poplava u FBiH (vrijednost traženog granta: 1.000.000 EUR); Upravljanje rizicima od poplava za Republiku Srpsku (vrijednost traženog granta: 1.500.000 EUR); Južnu gasnu interkonekciju između BiH i Hrvatske Zagvozd - Posušje - Novi Travnik s ogrankom za Mostar (vrijednost traženog granta: 1.500.000 EUR); Studiju hidroenergetskog potencijala u slivu rijeke Bosne (vrijednost traženog granta: 2.000.000 EUR).

Također i aplikaciju za Nabavku i instalaciju opreme za uspostavu sustava upravljanja, nadzora i kontrole prometa na autocesti Banja Luka - Gradiška (vrijednost traženog granta: 1.500.000 EUR) kao i Dizajn medicinskog fakulteta, medicinskog istraživačkog centra, fakulteta zdravstvenih nauka i srednje medicinske škole u Banjoj Luci - Faza III (vrijednost traženog granta: 1.750.000 EUR).

U usvojenoj informaciji Direkcije za Europske integracije navodi se da je IPA Koordinacijski odbor razmatrao i 2 regionalna projekta u kojima se predlaže učešće BiH. Riječ je o projektima: Unaprjeđenje zajedničkih aktivnosti u upravljanju poplavama za sliv rijeke Save (vrijednost traženog granta: 2.900.000 EUR). Predlagač odnosno podnosilac aplikacije je Tajništvo Savske komisije; i Tehnička pomoć za implementaciju Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija(SEECEL) (vrijednost traženog granta: 1.200.000 EUR). Predlagač, odnosno podnosilac aplikacije je Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija - SEECEL.

Europska komisija je 3.2.2014. godine objavila jedanaesti ograničeni poziv za predaju projekta investicijskog okvira za Zapadni Balkan, priopćili su iz Vijeća ministara. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU