EU / FONDOVI

BiH će aplicirati za grant sredstva iz WBIF-a vrijedna oko 13 miliona eura

11.03.2014. 17:01 / Izvor: eKapija.ba

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Informaciju  Direkcije za europske integracije o prijedlogu paketa grant aplikacija za kandidiranje u okviru jedanaestog poziva za predaju projekata Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Vijeće ministara je zadužilo Direkciju za europske integracije da WBIF Tajništvu dostavi aplikacije koje se odnose na: Potporu za izradu karti opasnosti od poplava i karti rizika od poplava u FBiH (vrijednost traženog granta: 1.000.000 EUR); Upravljanje rizicima od poplava za Republiku Srpsku (vrijednost traženog granta: 1.500.000 EUR); Južnu gasnu interkonekciju između BiH i Hrvatske Zagvozd - Posušje - Novi Travnik s ogrankom za Mostar (vrijednost traženog granta: 1.500.000 EUR); Studiju hidroenergetskog potencijala u slivu rijeke Bosne (vrijednost traženog granta: 2.000.000 EUR).

Također i aplikaciju za Nabavku i instalaciju opreme za uspostavu sustava upravljanja, nadzora i kontrole prometa na autocesti Banja Luka - Gradiška (vrijednost traženog granta: 1.500.000 EUR) kao i Dizajn medicinskog fakulteta, medicinskog istraživačkog centra, fakulteta zdravstvenih nauka i srednje medicinske škole u Banjoj Luci - Faza III (vrijednost traženog granta: 1.750.000 EUR).

U usvojenoj informaciji Direkcije za Europske integracije navodi se da je IPA Koordinacijski odbor razmatrao i 2 regionalna projekta u kojima se predlaže učešće BiH. Riječ je o projektima: Unaprjeđenje zajedničkih aktivnosti u upravljanju poplavama za sliv rijeke Save (vrijednost traženog granta: 2.900.000 EUR). Predlagač odnosno podnosilac aplikacije je Tajništvo Savske komisije; i Tehnička pomoć za implementaciju Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija(SEECEL) (vrijednost traženog granta: 1.200.000 EUR). Predlagač, odnosno podnosilac aplikacije je Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija - SEECEL.

Europska komisija je 3.2.2014. godine objavila jedanaesti ograničeni poziv za predaju projekta investicijskog okvira za Zapadni Balkan, priopćili su iz Vijeća ministara. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU