BiH koristi manje od 15 posto raspoloživih sredstava iz EU fondova

22.01.2019. 14:08 / Izvor: Fena
BiH koristi manje od 15 posto raspoloživih sredstava iz EU fondova

Bosna i Hercegovina, kada se radi o povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova, sudjeluje ispod 15 procenata.

Bosna i Hercegovina, kada se radi o povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova, sudjeluje ispod 15 procenata u odnosu na raspoloživu koncentraciju novca u tom segmentu, upozorili su sudionici radionice o temi "Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova" koju je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Vjekoslav Vuković istaknuo je kako organiziranje radionice korespondira s potrebom bh. gospodarstva da na najbolji način iskoristiti mogućnosti u kontekstu apliciranja za povlačenje sredstava iz EU fondova, uključujući tehnička rješenja i neophodna znanja u vezi s pisanjem konkretnih projekata. 

S obzirom na nizak nivo iskorištenosti tih sredstava, potcrtava značaj edukacije i upoznavanja zainteresiranih subjekata o projektima, svrsi i vještinama povlačenja spomenutih sredstava, a sve u svrhu najoptimalnije iskorištenosti resursa i razvojnih potencijala.

Vuković u tom pogledu podsjeća na aktuelne projekte - Cosme i Horizon 2020, koji se odnose na povećanje izvoznog kapaciteta bh. preduzeća, odnosno inovativnost i nove start-up firme.      

Gost-predavač dr. Mirko Pešić, specijalista za izradu i provedbu EU projekata, novinarima je kazao kako privrednici u BiH do sredstava mogu doći putem konkretnih programa, uz uvjet da su 'uredni' kada je riječ o ispunjavanju poreznih i drugih obaveza te spremni da ulažu u širenje poslovanja i dodatno zapošljavanje.

Dodao je kako prioritet imaju proizvodne i slične djelatnosti, naglašavajući da se iz spomenutih sredstava finansira sve što je u službi obavljanja određene djelatnosti, uz opasku da postupak traje malo sporije, budući da to podrazumijeva provedbu cjelokupne procedure, od prijave i evaluacije do odluke nadležne komisije za odobravanje bespovratnih sredstava.

"To traje. Treba malo strpljenja, ali se isplati", zaključio je Pešić, navodeći kako se procedura u vezi s dobivanjem bespovratnih sredstava mora ispoštovati do najsitnijeg detalja, te da se sve relevantne informacije nalaze na stranicama Evropske komisije.

Direktor Agroneretve d.o.o. Mostar Dragi Žujo i jedan od sudionika radionice izrazio je očekivanje da će nakon informiranja o tehničkim i drugim detaljima u vezi s EU fondovima, njihova sredstva postati dostupna, te rezultirati konkretnim projektima i njihovom efikasnom realizacijom.

"Nadamo se konkretnim projektima kako bi mi iz realnog sektora krenuli progresivno u proizvodnju i izvoz vlastitih proizvoda - poručio je Žujo, izražavajući očekivanje da će u tekućoj godini biti moguće dobiti sredstva za dva projekta, razvoj pčelarstva i alternativne energije (solarne panele).

Kako je rečeno, cilj radionice koja će u sličnom formatu biti organizirana i u drugim gradovima BiH,  jeste razvoj kompetencija i vještina u sklopu programa EU, a namijenjena je predstavnicima/djelatnicima preduzeća, organizacija za podršku biznisu, agencija za podršku inovativnosti, udruženja poduzetnika i drugih organizacija zainteresiranih za razvoj poduzetništva.   

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU