BiH očekuje da EU nastavi kurs proširenja

15.09.2016. 07:43 / Izvor: Nezavisne novine
BiH očekuje da EU nastavi kurs proširenja

Na Samitu EU u Bratislavi, koji će se održati u petak, trebalo bi da bude naglašena čvrsta opredijeljenost ka zajedničkoj budućnosti Unije

Na Samitu EU u Bratislavi, koji će se održati u petak, trebalo bi da bude naglašena čvrsta opredijeljenost ka zajedničkoj budućnosti Unije, te u tom kontekstu i opredijeljenost za održavanje kursa proširenja, što nas najviše interesuje.

Izjavio je ovo za "Nezavisne" Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH. Naime, sama činjenica da je Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije i prvi čovjek slovačkog Predsjedništva EU, sutrašnji samit najavio kao "početak procesa novog oživljavanja Evrope" dovoljno govori za sebe. S tim u vezi Dilberović poručuje da kakva god budu moguća kretanja unutar EU - budućnost BiH je unutar ove velike porodice evropskih država.

"Sastavni smo dio ovog kontinenta, naše mjesto je u EU, a duboko vjerujem da EU definitivno ima budućnost. A budućnost je i u ukrupnjivanju, gdje male zemlje sa Balkana moraju naći ekonomsku i političku sigurnost", kaže on. Podsjeća da je Slovačka nakon preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja EU nastavak procesa proširenja naglasila kao jedan od svojih prioriteta. "S ovog samita definitivno očekujem pozitivne vijesti u cijeloj priči o budućnosti EU i održavanju kursa proširenja", navodi on. Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci i ekspert za međunarodne odnose, međutim, nije toliki optimista.

On smatra da EU, nakon Brexita, mora duboko da razmisli o svom funkcioniranju i samoj budućnosti. "Očigledno je da je EU zapela u svojim birokratskim i ideološkim procedurama i sada mora da uvidi da li je ona interes svih svojih članica. A kada je u pitanju BiH - mi smo na repu događaja", kaže Šolaja. Zaključuje da se BiH i dalje ne ponaša onako kako to Brisel želi. "Vjerovatno sada možemo očekivati samo veći nivo zahtjeva.

BiH, po mom dubokom uvjerenju, još nije ni počela tranziciju, tako da ne znam o čemu pričamo", naglašava profesor Šolaja. Da se EU suočava s brojnim krizama priznaje i sam Lajčak, koji zaključuje da odgovor na njih "ne leži u podlijeganju pesimizmu, niti se može naći u negiranju problema", već da Evropa konačno zaslužuje pravu dijagnozu. Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU, navodi da Unija ostaje snažno posvećena perspektivi članstva BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU