BiH tražila odgađanje sastanka Privremenog pododbora

04.03.2014. 10:35 / Izvor: SRNA
BiH tražila odgađanje sastanka Privremenog pododbora

​BiH je od Evropske komisije zatražila odgađanje sastanka Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju s drugim zemljama kandidatima, koji je bio planiran za 26. februar u Briselu.

BiH je od Evropske komisije zatražila odgađanje sastanka Privremenog pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju s drugim zemljama kandidatima, koji je bio planiran za 26. februar u Briselu, jer dokument za diskusiju i sastav delegacije nisu razmatrani u Savjetu ministara BiH.

Portparol Direkcije za evropske integracije /DEI/ Marina Kavaz-Siručić rekla je Srni da je, prema zahtjevu Radne grupe, taj dokument upućen u proceduru, ali je procijenjeno da ne sadrži informacije sa svih nivoa vlasti, o čemu je Evropska komisija obaviještena.

Prema njenim riječima, bosanskohercegovačka strana strukture za praćenje Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima u međuvremenu pokušava da obezbijedi ispunjenje proceduralnih uslova za održavanje pomenutog sastanka.

"Konsultacije su u toku i delegacija BiH će, čim bude u prilici, Evropsku komisiju obavijestiti o prijedlogu novog termina za održavanje sastanka", navela je Siručićeva.

Ona je istakla da je funkcionisanje Pododbora izuzetno značajno za praćenje provođenja Privremenog sporazuma, jer je riječ o međunarodnoj obavezi BiH.

"Ova situacija u kojoj je zatraženo odgađanje sastanka, a posebno činjenica da je Evropska komisija ranije otkazala održavanje sastanaka Privremenog pododbora za inovacije, informaciono društvo, socijalnu zaštitu i javno zdravstvo još jednom potvrđuju značaj uspostavljanja efikasnog mehanizma koordinacije poslova u procesu integracije u EU, što je jedan od dva ključna uslova iz Mape puta usaglašene na sastanku Dijaloga na visokom nivou iz juna 2012. godine", zaključila je Siručićeva.

Na posljednjem sastanku Pododbora, održanom 27. novembra u Briselu, delegacija BiH iznijela je predstavnicima Evropske komisije kompletnu pravnu i ekonomsku argumentaciju u vezi sa otklanjanjem zastoja u pregovorima za zaključenje Protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske zajednice i BiH.

Evropska komisija se u ovom procesu ranije pozvala na član koji se odnosi na određene nejasnoće u Sporazumu i po kojima se ne prihvataju stavovi BiH prema pojmu "tradicionalne trgovine", za kojeg su predstavnici BiH sve vrijeme tvrdili da je neprihvatljiv, jer nigdje nije naveden u pomenutom sporazumu.

Ukoliko dvije strane ne postignu dogovor, moguće je očekivati i otvaranje procesa međunarodne arbitraže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU