EU / EKONOMIJA

Blaži pad evropskog robnog izvoza u februaru

17.04.2021. 09:39 / Izvor: HINA

Europski izvoz pao je u februaru osjetno blaže nego u januaru, pokazuju podaci europskog statističkog ureda, a ublažen je i pad uvoza, odražavajući naznake oporavka robne razmjene od poremećaja povezanih s pandemijom koronavirusa.

Izvoz robe iz Europske unije smanjen je u februaru 3,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U januaru potonuo je 11 posto.

Uvoz je pao 3,0 posto, nakon 17-postotnog pada u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Time je višak u trgovinskoj bilanci smanjen u februaru na 21,1 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem mjesecu iznosio je 22,7 milijardi eura.

Vrijednost razmjene unutar EU-a zadržala se na razini prošlogodišnjeg februara i iznosila je 254,2 milijarde eura.

Izvoz robe iz eurozone pao je u februarui 5,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je upola blaži pad nego na početku godine.

Još je blaži pad pokazao podatak o uvozu, za 2,7 posto u odnosu na prošlogodišnji februar, nakon 14-postotnog smanjenja u januaru.

Trgovinski višak iznosio je u februaru 17,7 milijardi eura, prema sezonski neprilagođenim podacima, i bio je za nekih šest milijardi eura manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Vrijednost razmjene unutar zone zajedničke europske valute porasla je 1,7 posto na godišnjoj razini na 164,8 milijardi eura.

Skok hrvatskog uvoza

Pola zemalja EU-a povećalo je u februaru izvoz robe u treće zemlje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a pola ih je bilježilo pad, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše je poskočio robni izvoz Estonije, za 33,2 posto, i Grčke, za 17,7 posto.

Najviše je robni izvoz u treće zemlje smanjen na Cipru, za 18,3 posto.

Hrvatski robni izvoz u zemlje izvan EU-a bio je u februaru gotovo nepromijenjen u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuje izvješće Eurostata. Većih promjena nije bilo ni u januaru.

Najviše je pak u februaru poskočio uvoz robe iz trećih zemalja u Estoniji, za 24,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Slijede Mađarska i Rumunjska s povećanjem robnog uvoza iz zemalja izvan EU-a za 17,2 odnosno 13 posto.

U skupini je i Hrvatska čiji je robni uvoz iz zemalja izvan EU-a u februaru bio veći oko 10 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuje Eurostatovo izvješće. U siječnju bio je potonuo 11 posto.

Najveći pad robnog uvoza iz trećih zemalja bilježili su Luksemburg i Francuska, za 18,7 odnosno 15,8 posto.

PODIJELI:

TAGOVI:

robni izvoz

Evropska unija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU