Borrell: Zapadni Balkana je bio i bit će prioritet za EU

23.03.2021. 11:15 / Izvor: Agencije
Borrell: Zapadni Balkana je bio i bit će prioritet za EU

Šef diplomatije Evrospke unije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je informirao ministre vanjskih poslova EU-a o posljednjim dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

Šef diplomatije Evrospke unije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je informirao ministre vanjskih poslova EU-a o posljednjim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, a u svjetlu nedavne posjete specijalnog predstavnika EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka regiji.

"Zapadni Balkan je bio i nastavit će biti prioritet za EU", poručio je Borrell, prenosi Tanjug.

Na kraju sastanka šefova diplomatija EU-a najavio je i sveobuhvatnu raspravu o Zapadnom Balkanu na sljedećem Vijeću EU-a u aprilu.

Šef evropske diplomatije ranije je poručio da EU ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regije u svom sastavu.

"Nastavljamo proces širenja, korak po korak"

"Želimo pomoći državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU-a. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU. Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju uraditi domaći zadatak provesti reforme, ispuniti standarde koji važe za sve članice", rekao je on gostujući na online konferenciji Američkog atlanskog saveza prošlog mjeseca.

Dodao je da su Rusija, Kina i Turska, također, prisutne na Balkanu te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego EU.

"Ali, mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmjerili smo dijalog Srbije i Kosova na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi eura je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan", naglasio je Borrell.

Borrell  je stava da EU neće biti cijela bez Zapadnog Balkana.

Fotografija: EPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU