EU

Bratušek: Moja je vlada Sloveniju spasila od "trojke"

09.05.2014. 11:26 / Izvor: HRT
Bratušek: Moja je vlada Sloveniju spasila od 'trojke'

​Slovenska premijerka Alenka Bratušek je, izvješćujući parlament o razlozima svoje ostavke, rekla da odlazi čiste savjesti i da je njezina vlada u nešto više od godine dana djelovanja napravila velike korake i uspjela stabilizirati državu.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek je, izvješćujući parlament o razlozima svoje ostavke, rekla da odlazi čiste savjesti i da je njezina vlada u nešto više od godine dana djelovanja napravila velike korake i uspjela stabilizirati državu kojoj je još lani prijetio dolazak "trojke".

Sada prvi put nakon pet godina imamo pozitivan gospodarski rast, broj nezaposlenih se u zadnje vrijeme smanjuje, a cijena našeg zaduživanja na svjetskom financijskom tržištu na povijesno je niskoj vrijednosti. Sve to rezultat je našeg dobrog i napornog rada, rekla je Bratušek u nastupu pred zastupnicima, zahvalivši parlamentarcima što su tijekom mandata vlade poduprli nimalo lake poteze njezine vlade koja je djelovala kao dobra ekipa.

Bratušek je rekla da se na ostavku odlučila nakon što je uvidjela da je izgubila potporu u svojoj sada već bivšoj stranci Pozitivna Slovenija (PS) te nakon što se u razgovorima s koalicijskim partnerima i s predsjednikom države Borutom Pahorom uvjerila da njezina ostavka neće izazvati dodatnu krizu koja bi ugrozila državu i život građana te da je izbore moguće održati ubrzo i dobiti novu stabilnu i djelotvornu vladu.

Ponosna sam da smo stabilizirali javne financije i učvrstili položaj Slovenije na međunarodnim i financijskim tržištima i što su nove makroekonomske prognoze praktično svih institucija za Sloveniju pozitivne, rekla je Bratušek, dodajući da zbog svega toga prijevremeni izbori neće izazvati dodatnu nestabilnost i da ih Slovenija u ovom trenutku može priuštiti.

Od kvartalnog pada BDP-a od 4,6 posto u vrijeme prijašnje vlade, Slovenija je došla u situaciju kad je u zadnjem kvartalu prošle godine imala rast BDP-a od 2,1 posto, a prognoze za ovu godinu kreću se od rasta BDP-a od 0,3 do 0,8 posto, što govori da Slovenija više nije "na rubu" i u situaciji kad bi joj trebala vanjska financijska pomoć, naglasila je Bratušek.

Dodala je da će njezina vlada, koja od sada do izbora nove nastavlja voditi tekuće poslove, nastaviti s politikom razduživanja i restrukturiranja gospodarstva, nastaviti pripreme na privatizaciji državnog sektora i pripremati promjene u zdravstvu te se pokušati dogovoriti sa sindikatima javnog sektora o politici plaća, a do daljnjega će zaustaviti i zapošljavanje na neodređeno vrijeme u državnom sektoru.

Bratušek je rekla da je zahvalna što u vrijeme njezine vlade nije bilo ekscesnog ponašanja u politici i izlaženja izvan standardnih okvira Slovenije kao demokratskog i europskog društva, ali da je ubuduće za bolji uspjeh države i njezin napredak te za postizanje zajedničkih ciljeva potrebno mijenjati političko ponašanje u cjelini. Istaknula je da treba biti svjestan s koliko je truda Slovenija u zadnjih godinu dana uspjela izbjeći situaciju u kojoj se nalazila na rubu destabilizacije te da ubuduće nitko ne bi smio napraviti nijedan potez koji bi je u taj položaj ponovno doveo.

Nakon upoznavanja parlamenta s ostavkom premijerke i njezine vlade nastupa dvotjedni rok u kojemu zastupnički klubovi mogu predlagati privremenog mandatara, no stranke vladajuće koalicije već su se unaprijed odrekle te mogućnosti. I predsjednik Borut Pahor izjavio je da se neće koristiti svojom ustavnom pozicijom i predložiti novog mandatara, kako bi se što više skratili rokovi do održavanja prijevremenih izbora. Pahor je počeo konzultacije sa strankama o tome kada će biti raspušten parlament i raspisani novi izbori, a u srijedu je izjavio da bi primjereni datum održavanja izbora mogao biti u srpnju ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU