EU

Britanci i Francuzi za pet godina bez nafte, uglja i plina

22.05.2014. 12:50 / Izvor: Index.hr

Izvještaj Globalnog instituta za održivost pokazuje da će kašnjenje Europe u reorijentaciji prema obnovljivim izvorima energije kontinent učiniti još više ovisnim o Norveškoj, Rusiji i Kataru, javlja BBC.

Trebala bi postojati “volja na razini cijele Europe” da se ide prema proizvodnji energije iz vjetra, plime, sunca i ostalih obnovljivih izvora, izjavio je Victor Anderson s Instituta.

I dok britanska vlada tvrdi kako joj potpuna energetska neovisnost nije potrebna, istraživanje instituta pokazuje da Britanci imaju samo još pet i pol godina zaliha nafte, četiri i pol godine zaliha ugljena i samo tri godine zaliha vlastitog plina koje mogu crpiti.

U još goroj situaciji je Francuska, prema izvještaju Instituta, koja ima zalihe sva tri glavna fosilna goriva za manje od godinu. S druge strane, Rusija ima više od 50 godina nafte, više od 100 godina plina i više od čak 500 godina ugljena, prema danas važećim proračunima.

Aled Jones, direktor Instituta koji je baziran na Sveučilištu Anglia ruskin, kaže da će visoko zadužene zemlje postati samo još ranjivije na rast cijena energenata.

"EU postaje sve ovisnija o svojim susjedima koji obiluju resursima, poput Rusije i Norveške, i trend će se samo nastaviti ukoliko se ne poduzmu odlučni koraci", dodao je.

Izvještaj je dao različite podatke za različite dijelove Europe, pa tako Bugarska ima ugljena za još 34 godine, a računaju i kako Njemačka pak ima ugljena za još čak 250 godina, ali manje od godinu dana zaliha nafte.

Britanska je pak vlada nedavno najavila kako će srezati subvencije za solarnu energiju, a konzervativci su najavili da ukoliko dobiju sljedeće izbore, neće graditi nove farme vjetra na kopnu. Umjesto toga, svoje nade polažu u plin koji bi se trebao dobiti kontroverznom i za okoliš štetnom metodom frackinga.

Uz to, planiraju nuditi dodatne subvencije za traženje nafte u Sjevernom moru, i namoliti SAD da im izvezu više plina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU