Britanija će biti prijateljski susjed, najbolji prijatelj i saveznik EU

30.12.2020. 10:16 / Izvor: Fena
Britanija će biti prijateljski susjed, najbolji prijatelj i saveznik EU

Novi trgovinski sporazum o Brexitu omogućit će Britaniji da postane "prijateljski susjed, najbolji prijatelj i saveznik" Evropskoj uniji, reći će bi Boris Johnson u srijedu u britanskom parlamentu.

Novi trgovinski sporazum o Brexitu omogućit će Britaniji da postane "prijateljski susjed, najbolji prijatelj i saveznik" Evropskoj uniji, reći će Boris Johnson u srijedu u britanskom parlamentu.

Iznijet će primjedbe uoči drugog čitanja prijedloga zakona o EU (budući odnosi), o kojem će se raspravljati i glasati u Donjem domu i potom u Domu lordova prije nego što se službeno pretvori u zakon u Britaniji.

Johnson, koji je intenzivno vodio kampanju za izlazak Britanije iz EU-a  u 2016. godini prije nego što je prošle godine postao premijer, trebao bi reći da zakonodavci koji zagovaraju Brexit nisu tražili "puknuće", već "rješavanje starog i zabrinjavajućeg pitanja britanskih političkih odnosa s Evropom."

U govoru, čiju je kopiju dobio dpa, Johnson će zakonodavcima reći: "Prvo smo stajali podalje, a zatim smo postali polovična, ponekad opstruktivna članica EU.

Sad ćemo s ovim prijedlogom zakona biti prijateljski susjed - najbolji prijatelj i saveznik koji bi EU mogla imati - ruku pod ruku kad god se naše vrijednosti i interesi podudaraju, ispunjavajući suverenu želju britanskog naroda da živi pod vlašću vlastitih zakone, koje donosi vlastiti izabrani parlament.

To je istorijska rezolucija donesena ovim prijedlogom zakona."

U utorak je 27 država EU utrlo put privremenoj primjeni trgovinskog sporazuma nakon Brexita od 1. januara, što je najnoviji korak u službenom donošenju teškog sporazuma.

U takozvanom pisanom postupku, ni jedan ambasador EU nije se usprotivio privremenoj primjeni sporazuma, što će šefovima EU omogućiti da sporazum potpišu u srijedu.

Privremena primjena last-minute sporazuma neophodna je jer će Evropski parlament morati dati zeleno svjetlo početkom sljedeće godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel potpisat će nacrt sporazuma jutros, prenosi dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU