EU / EKONOMIJA

Britanija finalizirala Brexit napuštanjem jedinstvenog tržišta EU

01.01.2021. 10:55 / Izvor: Fena

Britanija je u četvrtak u 23 sata po lokalnom vremenu (u ponoć po srednjoevropskom) napustila unutrašnje tržište i carinsku uniju, finalizirajući Brexit i razlaz s blokom.

Britanija je zvanično napustila blok 31. januara 2020., ali je bila u prelaznoj fazi proteklih 11 mjeseci, što znači da se malo toga promijenilo u praksi.

Sporazum u posljednji tren postignut je između EU i Britanije na Božićni dan, i koji se treba provizorno primjenjivati.

Sporazum je svojim potpisom pretočila u zakon britanska strana, ali mora ga ratificirati Evropski parlament početkom 2021.

Sporazum je vrijedan oko 660 milijardi funti i predviđa ukidanje tarifa i kvota, što znači da će firme s obje strane izbjeći ozbiljne prekide ekonomskih aktivnosti.

U 23 sata u četvrtak, istog trena kada je Britanija napustila jedinstveno tržište i carinsku uniju, londonska istorijska znamenitost, toranj sa satom Big Ben, oglasio se zvonjavom.

-  U 23 sata 31. decembra označen je novi početak u istoriji naše zemlje i novi odnosi s EU kao našom najvećom saveznicom - izjavio je u srijedu britanski premijer Boris Johnson.

Njegovi komentari uslijedili su kratko nakon što je britanski parlament potpisao tek dogovoreni sporazum o budućim vezama dvije strane.

Kratki vremenski okvir za primjenu sporazuma znači da ne može biti u potpunosti ratificiran od EU i da se mora primjenjivati provizorno.

Iako trgovinski sporazum nakon Brexita eliminira tarife i kvote, doći će do suštinskih promjerna u odnosima dvije strane.

Sloboda kretanja bit će ukinuta, iako za kratkoročna putovanja još  vrijedi bezvizni režim, prenosi dpa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU