Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu

16.01.2019. 08:34 / Izvor: Fena
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Britanski zastupnici odbacili su u utorak navečer sporazum o Brexitu premijerke Therese May. Za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavile su agencije.

Nakon što je britanski parlament oborio prijedlog premijerke May o Brexitu, za srijedu je zakazano  glasanje o nepovjerenju vladi, javlja Reuters.

Opozicioni lider Jeremy Corbyn pozvao je na glasanje o nepovjerenju vladi.

Uoči glasanja May se obratila parlamentarcima kazavši da britanski narod nije odabrao Brexit bez postizanja sporazuma, a da novi izbori ne bi olakšali situaciju. Premijerka je ranije upozorila parlamentarce da odbijanje sporazuma može značiti da Brexita neće ni biti, prenosi Al Jazeera. 

U britanskom parlamentu je uoči glasanja vođena rasprava o sporazumu. Pojedini zastupnici su uložili amandmane.

"To je kompromis. Ako možemo imati datum završetka zaštitnog mehanizma, onda možemo ići dalje. Ne tražim odgovor sada, ali preklinjem vladu da u sljedećih šest sati razmisli hoće li to prihvatiti. Radi se o amandmanima koji bi deblokirali proces kako bi bio prihvaćen u parlamentu", kazao je Edward Leigh, zastupnik Konzervativne stranke.

Čelnik laburista kazao je da glasanje predstavlja kulminaciju najhaotičnijeg parlamentarnog procesa u posljednjih 30 godina.

"Parlament je proglasio neposluh vlade prvi put u historiji zbog neobjavljivanja vladinog pravnog savjeta. Zatim, prvi put u nekoliko decenija vlada je odustala od provođenja akata u parlamentu. Vlada je poražena u glasanju o budžetu, prvi put od 70-ih. Premijerka je otvorila debatu o njenom sporazumu prije više od mjesec dana. Debata je trebala završiti 11. decembra, ali je ona panično odustala od glasanja. Kako sama priznaje, Sporazum bi bio odbijen značajnom većinom", kazao je Jeremy Corbyn, čelnik laburista.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU