EU / POLITIKA

Čelnici EU pozvali Britance da podrže sporazum o Brexitu

26.11.2018. 08:34 / Izvor: Fena

Čelnici EU u nedjelju su zatražili od Britanca da podrže plan Brexita premijerke Therese May’s dok su se okupili u Bruxellesu kako bi i zvanično odobrili sporazum koji je naišao na žestoko protivljenje u britanskom parlamentu.

"Sada je vrijeme da svi preuzmu odgovornost, baš svi", izjavo je Mivjel Barnier, francuski čelnik evropskih pregovarača koji je dogovarao sporazum o povlačenju proteklih 18 mjeseci, dok su se nacionalni čelnici okupili na kratkom jutarnjem skupu.

Njegov čelnik, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, izjavio je novinarima da je Brexit "tragedija" za obje strane, ali je kazao kako je uvjeren da će britanski parlament prihvatiti nacrt sporazuma. Upitan da li će EU poboljšati odredbe sporazuma ili ne, kazao je da se temeljne pozicije neće mijenjati. 

Barnier je opisao sporazum na 600 stranica koji postavlja odredbe za britansko povlačenje iz Evopske unije 29. marta kao dobru osnovu za buduće veze dvije strane, insistirajući kod novinara: "Mi ćemo ostati saveznici i prijatelji".

Holandski premijer Mak Rutte, čija je zemlja jedan od najtješnjih britanskih trgovinskih partnera, pohvalio je bavljenje premijerke May teškim pregovorima i kazao da je uvjeren da bi ona mogla pridobiti podršku parlamenta sporazumu u narednim sedmicama.

On je, međutim, također upozorio one u Konzervativnoj stranci Therese May, kao i laburističke opozicionare koji tvrde da je bolji sporazum mogao biti postignut prije nego što Britanija napusti blok u roku od četiri mjeseca.

"Ovo je maksimum koji smo mogli ostvariti", kazao je Rutte, odmahujući glavom kada je bio upitan može li EU pružiti još ustupaka.

Naglašavajući da EU 'mrzi' Brexit, Rutte je izjavio: "Ovdje nem pobjednika - svi gubimo". Kazao je, međutim, da je sporazum prihvatljiv kompromis za sviju koji daje May prliku da dođe do rješenja.

Najveće pitanje s kojim se EU sada suočava je da li će podijeljena manjinska vlada premijerke May prihvatiti sporazum, koji predviđa da London zadrži brojna pravila EU radi olakšanja trgovinske razmjene, iako je u proteklim sedmicama izraženo žestoko protivljenje u parlamentu podjednako iz reda pristalica i protivnika Brexita.

Litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite izjavila je da postoje barem četiri ishoda ukoliko parlament blokira nacrt sporazuma. Ona je navela tri - da Britanci održe drugi referendum, sazovu nove izbore kako bi smijenili May ili da se vrate Bruxellesu i pokušaju ponovo dogovoriti nacrt sporazuma.

Četvrti je da Britanija jednostavno napusti blok 29. marta bez ikakvih pravno obavezujućih odredbi, prenosi Reuters. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU