Čelnici parlamenata EU-a i Balkana: Vladavina prava vodi u Uniju

30.06.2021. 09:18 / Izvor: Agencije
Čelnici parlamenata EU-a i Balkana: Vladavina prava vodi u Uniju

Proširivanje je "geostrategijsko ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu", saopćeno je nakon sastanka u Briselu.

Čelnici parlamenata Evropske unije i Zapadnog Balkana u ponedjeljak su u deklaraciji istakli ključnu ulogu parlamenata u procesu proširivanja i predočili da su reforme vladavine prava i temeljnih sloboda ključ za otvaranje vrata EU-a zapadnobalkanskoj regiji.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli te čelnici parlamenata Portugala, Slovenije i šest partnera EU-a sa Zapadnog Balkana poslije susreta na vrhu u Briselu su "pozvali Vijeće ministara EU-a da ispuni data obećanja i hitno preduzme akciju za ubrzavanje procesa proširivanja", prenosi Beta.

Razumijevanje i pomirenje u regiji

Ponovili su da je proširivanje "geostrategijsko ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu".

Na sastanku su učestvovali predsjednici parlamenata, Albanije, Bosne i Hercgovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a u deklaraciji je naglašena "važnost uspješne tržišne privrede i regionalnog tržišta kao "ugaonog kamena" za društveno-ekonomsku čvrstinu i evropsku integraciju cijelog Zapadnog Balkana".

Učesnici parlamentarnog samita su “izrazili riješenost da olakšaju provođenje Ekonomskog i investicionog plana EU-a za Zapadni Balkan”, stavljena je do znanja i bitnost očuvanja prirodne sredine.

Istakli su bitnu ulogu parlamenata u dijalogu, razumijevanju i pomirenju u regiji, "čime se direktno doprinosi miru, stabilnosti, boljitku i snažnijoj demokratiji" na zapadnobalkanskom području.

U zajedničkom dokumentu je predočeno da "napredak na evropskom putu vodi kroz međupartijski dijalog, jednoglasnost oko ključnih reformi vladavine prava, temeljnih sloboda, jačanja demokratskih ustanova".

Suzbijanje lažnih informacija

Čelnici parlamenata EU-a i Zapadnog Balkana su "podvukli da su nezavisnost pravosuđa, pluralizam, slobodni i nezavisni mediji, ravnopravnost polova i uključivanje civilnog društva ključne evropske vrijednosti koje se neprestano moraju pospješivati".

U zajedničkom dokumentu je ukazano na važnost suzbijanja lažnih informacija koje štete miru i razumijevanju unutar i među društvenim zajednicama.

Također je ukazano na bitnu solidarnost i saradnju EU-a i regije u borbi protiv pandemije korona virusa i “pozdravljena je finansijska podrška bez premca EU-a Zapadnom Balkanu” u cilju postojanog razvija i dugoročnog oporavka regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU