EU / EKONOMIJA

Česi u problemu, fali im više od 300.000 radnika

11.09.2018. 10:13 / Izvor: Agencije

U Češkoj je nezaposlenost u augustu stagnirala na rekordno niskoj stopi od 3,1 odsto ali se povećao broj slobodnih radnih mjesta na čak 313.000.

Preduzeća i javni sektor uzaludno traže toliki broj radnika među 230.499 nezaposlenih, saopštio je nove podatke Biro rada. 

Najviše slobodnih radnih mjesta 63.000, nude poslodavci u Pragu, gdje je nezaposlenost 2,2 odsto, a najmanje u regionu Karlovih Vari, gdje poslodavci nude svega 8.700 radnih mjesta. 

Broj nezaposlenih evidentiranih na biroima rada smanjio se na najniži broj od 1997. godine, dok je stopa nezaposlenosti u odnosu na avgust prošle godine manja za 0,9 odsto. 

Najviše se traže radničke profesije u građevinarstvu, za montažu proizvoda, vozači teretnih automobila, a takođe i radnici u ugostiteljstvu, ne jenjava tražnja za tehničkim profesijama u svim privrednim granama. 

Češki poslodavci više ne insistiraju ni na punoj kvalifikaciji u profesiji, ni na nivou obrazovanja, ni praksi, a kako su ovih dana prokomentarisali češki mediji, postaje dovoljno da čovjek ne pije i da uopšte želi da dođe na posao. 

"Prioritet za poslodavce je prije svega interes za to radno mjesto, volja da se uče nove stvari, pouzdanost, fleksibilnost i volja da se radi. Poslodavci sami obučavaju zaposlene i intenzivnije s njima rade, organizuju kurseve i obuku", kazala je na konferenciji za novinare generalna direktorka Biroa rada Češke Kateržina Sadilkova. 

Češki sindikati vjeruju da bi se problemi poslodavaca da nađu radnike, zbog čega ne stižu isporuke i gube i izvozne poslove, smanjili kada bi povećali plate. 

Prema podacima nacionalnog Zavoda za statistiku od prošle sedmice, prosječna plata u Češkoj u drugom kvartalu porasla je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i sada je preračunato 1.250 eura bruto, što znači otprilike oko 1.000 eura neto. 

Prosječna mjesečna zarada u Češkoj porasla je na 1.068 evura bruto, dok minimalna zarada za najjednostavnije, nekvalifikovane poslove iznosi 478 eura a najviša tzv. garantovana minimalna zarada koju poslodavac po Zakonu o radu mora da plati za najsloženije i najodgovornije poslove iznosi 956 eura. 

Najviše su plate u Pragu i Regionu Centralne Češke, gdje je koncentrisana automobilska industrija i tu dostižu 1.556 eura bruto u preračunu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU