CG pred blokadom: Ugostitelji zatvaraju lokale?

30.05.2016. 12:22 / Izvor: B92
CG pred blokadom: Ugostitelji zatvaraju lokale?

Kako se ljetnja sezona primiče, tako tenzije u crnogorskoj metropoli turizma rastu.

Kako se ljetnja sezona primiče, tako tenzije u crnogorskoj metropoli turizma rastu. Ugostitelji su bijesni zbog visokih cijena zakupa i taksi.

Nakon što su taksisti najavili da će blokirati ulice Budve, zbog astronomskih cijena zakupa taksi stajališta slično bi mogli da urade i ugostitelji koji imaju lokale unutar i oko Staroga grada.

Naime, Opština je donošenjem novog cjenovnika zakupa opštinske zemlje u kontakt zoni Starog grada i unutar bedema, gde je posebno naznačila, cijene za tende, što do sada nije bio slučaj, izazvala pravi revolt među ugostiteljima.

Ugostitelji okupljeni oko Udruženja ugostitelja Budve spremni su na protest. Kako je rečeno, za ponedeljak je zakazan Upravni odbor udruženja na kome će se donijeta odluka, kojom će “uzvratiti Opštini zbog novih nameta", pominje se i mogućnost zatvaranja lokala.

Opštna je ove godine predvidela da unutar i oko bedena u samom srcu Budve, bude 29 ugostiteljskih terasa, a od izdavanja u zakup opštinskog zemljišta očekcuju da prihoduju oko 350.000 eura.

Do sada nije bila propisana komunalna taksa za zakup natkrivenog prostora u kontakt zoni i unutar Starog grada za natkrivene ugostiteljske terase, jer konzervatorskim uslovima, pošto je riječ o spomeniku kulture, tende nisu mogle biti postavljane.

Međutim, gotovo svaka od terasa, umjesto suncobrana ima statične tende. Po ugledu na cjenovnik za ostala gradska područja, gde su ugostitelji plaćali više cijene za natkrivene terase nego one koje nemaju tende, to je prvi put ove godine da uvode cjenovnik i za starogradsko područje.

Skupština je početkom sedmice glasovima vladajuće koalicije donela Odluku o utvrđivanju početne cijene zakup zemljišta u vlasništvu Opštine Budva, kojom je uvedena i naplata za tende oko i unutar Staroga grada.

I DO 35 EURA PO KVADRATU

Cjenovnikom je predviđeno da vlasnici lokala, koji budu radili šest mjeseci, plaćaju za natkrivenu ugostiteljsku terasu tokom jula i avgusta 35 eura po kvadratu, ili 1,13 eura po danu. Lokali koji rade tokom cijele godine plaćaće 30 eura po kvadratu. Za juni i septembar cijena je 25 eura po kvadratu tende za terase koje rade pola godine, odnosno 20 eura po kvadratu za lokale koji rade tokom cijele godine. Za ostale mjesece je 15, odnosno 10 eura po kvadratu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU