EU / EKONOMIJA

Christine Lagarde: Pandemijski fond EU mogao je biti bolji

23.07.2020. 08:23 / Izvor: HINA

Povijesni sporazum koji je prihvatila Europska unija o dodjeli 750 milijardi eura kako bi pomogla slabijim ekonomijama Unije da se oporave od pandemije koronavirusa "mogao je biti bolji", rekla je u srijedu predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Prema sporazumu, prihvaćenom u utorak nakon teških pregovora, Europska komisija trebala bi isplatiti 390 milijardi u subvencijama i 360 u povoljnim zajmovima zemljama članicama prema kriterijima koji uključuju stopu nezaposlenosti proteklih godina, a kasnije i ekonomsku štetu koju je nanijela pandemija.

No Lagarde je rijetka kritičarka sporazuma, rekavši da bi bila zadovoljnija s većom količinom subvencija umjesto zajmova, u skladu s prvotnim prijedlogom Komisije koji je promijenjen da bi se nagovorilo fiskalno štedljive zemlje poput Nizozemske.

"Moglo je biti bolje, no bio je to vrlo ambiciozan projekt", rekla je Lagarde u intervjuu za Washington Post.

Tijekom vikenda, Lagarde je rekla da bi EU čelnici trebali dogovoriti paket koji je u skladu s prijedlogom Komisije, koja je bila za to da se osigura 500 milijardi eura u subvencijama, iako bi trebalo duže da se postigne sporazum.

Njemački ministar vanjskih poslova usporedio je sporazum s odlukom Alexandera Hamiltona, jednoga od američkih očeva osnivača, da se dugovi američkih država 1790. federaliziraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU